Tizenhét éve ölt meg két embert Makón, még csak most ítélték életfogytiglanra

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a büntetés súlyosítását indítványozta a különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt elsőfokon elítélt férfi ügyében – írja a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye.

Elsőfokon a Szegedi Törvényszék járt el a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú ítélet szerint a férfi 2004 novemberében, reggel, Makón, a 77 éves sértett által egyedül lakott ház melléképületében elrejtőzött, majd az oda érkező nőt egy vascsővel brutálisan bántalmazta. Az idős asszony az ütésektől magatehetetlen állapotban a földre zuhant.

Rövid időn belül a sértett 51 éves lánya is megérkezett az ingatlanba, ahol összetalálkozott a férfival és dulakodni kezdtek. A vádlott a fiatalabb sértettet egy késsel nyakon szúrta, majd a vascsővel őt is durván bántalmazta. A férfi nem sokkal később az ártalmatlanná tett sértettek nyakát elvágta és elmenekült az ingatlanból.

Az elsőfokú bíróság a férfit emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban harminc év kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosbítás, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből történő kizárás, míg a vádlott és védője felmentés, illetve enyhítés érdekében fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiemelkedően súlyos élet elleni bűncselekményt elkövető férfival szemben a lehető legszigorúbb büntetést kell kiszabni és a társadalom hatékony védelme érdekében abból őt véglegesen ki kell vonni. Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt.