Akárki kérhet jogsegélyt a TASZ-tól, mostantól Szegeden személyesen is

A tavalyi év vége óta van lehetőségünk szegedi lakosként online jogsegélyhez folyamodnunk a TASZ-hoz, teljesen ingyen és bérmentve. Azonban amit eddig csak az internet hálóin belül tehettünk meg, már személyesen is intézhetjük a Megálló Közösségi Házban.

Erre a jogi civil szervezet egy regionális program keretein belül ad lehetőséget. A cél az volt, hogy a vidéki lakosság is tudjon kihez fordulni, ha elveszett volna a törvénykezések és szabályozások sűrűjében, legvégül pedig három iroda is nyílhasson Budapesten kívül. Ehhez először közvéleményt kutattak, így legelőször Pécsre esett a választás. Ott meg is nyílt az első vidéki irodájuk, mely az Emberség Erejével Alapítvánnyal közösen valósulhatott meg. Tavaly év végén újabb vidéki nagyvárosokra esett a választás, így a debreceni online jogsegélyezéssel egyszerre kezdődött meg a szegedi is. Itt a TASZ a Megállót kereste fel azzal a kéréssel, hogyha lehetőség adódna a személyes találkozókra, annak a helyszíne lehessen a tarjáni közösségi ház, addig pedig ők hirdették online felületeiken, hogy az interneten keresztül is esély van ingyenes jogi segítség igénylésére.

Pécs után Szegeden esett sor az első személyes ügyintézésre, melyet Takács Ádám, a TASZ munkatársa vezényelt. A keddi alkalom során Ádám részletesen mesélt nekünk arról, milyen ügyekben fordulhatunk hozzájuk. Legelőször is fontos leszögeznünk:

a TASZ akkor vállal szerepet az ügyintézésben, hogyha a közhatalom és az egyén áll egymással szemben,

tehát ha a munkahelyünkkel gyűlik meg a bajunk, akkor sajnos másfele kell kacsintgatnunk. Ritka esetekben felkereshetjük őket, de ehhez először diszkriminatívan kell alkalmaznia bennünket valamely munkáltatónak, szóval nem ez a fő profil. A civilszervezet leginkább akkor üti fel az orrát, ha valamiféle állami szervvel vagy intézménnyel viaskodunk éppen, ezen belül pedig három fő projektjük van.

Az Egyenlőségprojekt – ahogyan a nevében is benne van – a polgári egyenlőség létrejöttéért harcol. Itt a legfőbb cél, hogy senkit ne érhessen megkülönböztetés bőrszíne, nemi identitása, vallása vagy anyagi helyzete miatt. Ezzel együtt növelni szeretnék a társadalmi befogadást és meg szeretnék szüntetni a mélyszegények, illetve a fogyatékossággal élők elszigetelését a társadalomtól. Az állami szervektől és önkormányzatoktól el szeretnék venni a diszkrimináció lehetőségét a sérülékeny csoportok tagjai felé, őket pedig a saját jogaik és érdekeik képviseletére bátorítják.

A Politikai Szabadságjogi Projekten dolgozó jogászok azt szeretnék elérni, hogy bárki szabadon bírálhassa a közhatalom gyakorlóit és ne érje hátrány azokat, akik kritizálják a fennálló hatalmat. Így például azzal a kérdéssel is ide fordulhatunk, hogy egy tüntetés hogyan lehet békés és jogszerű. Emellett cél a korrupció felszámolásának segítése, a szabad és tisztességes választási rendszer fenntartása, és hogy a bíróságok függetlenek maradjanak. De ide tartozik az újságírói szabad adatigénylés és az internet szabadságának megőrzése is.

A Magánszféraprojekt legfőbb célja pedig, hogy a polgárok úgy élhessenek, hogy az állam egyszerre tájékoztatja őket megfelelően, közben pedig megadja a szabad döntés lehetőségét. A TASZ szerint helytelen, ha az állam bizonyos célokat, magatartási formákat helyesebbnek vagy erkölcsösnek tart másoknál, amiket viszont tilt, vagy üldöz.

Ilyen például az abortusz kérdése is.

Az országvezetés helytelennek tartja, de emellett alul is tájékoztat velejáróiról; de nincs ez másképp a kábítószerhasználat, egyes orvosi beavatkozások, vagy a magántanulás kapcsán sem. Ha az utóbbi állami magatartás nagyobb méreteket ölt, azt paternalizmusnak nevezzük, amit a TASZ pedig csökkenteni szeretné eme projektje keretei között.

Az utóbbi projekt részese Ádám is, aki amellett, hogy elmondta, milyen ügyekben fordulhatunk hozzájuk, beszélt arról is, hogy rengeteg a koronavírussal kapcsolatos megkeresés feléjük. A TASZ weblapján egyébként számos információt össze tudunk gyűjteni ezügyben, mivel a gyakran ismételt kérdéseket összegyűjtik, de adott rendeletcsokrokról vagy törvénykezésekről állásfoglalást is írnak. Ezeket akkor is érdemes böngészgetnünk, ha nincs éppen valamiféle jogi problémánk, mivel meglehetősen informatívak és hozzásegítenek jogaink érvényesítéséhez.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ádám a keddi délutánt a Megállóban kifejezetten pozitívan értékeli. A nap során kimondottan olyan ügyek érkeztek, melyek érintik a TASZ hatáskörét. Mindhárom hely betelt és a decemberi alkalomra is vannak már jelentkezők. A személyes konzultációra mindig akkor van lehetőség, ha egynél többen jelentkeznek. A Megállóban a TASZ bármely projektjével kapcsolatos ügyben lehetőségünk van a konzultációra, nemcsak a Magánszférát érintőknél. Ádám itt azt méri fel elsősorban, hogy a TASZ profiljába tartozik-e az ügy, mellyel felkerestük, de mivel ő viszi azt, ő fog választ is adni, miután átadta egy arra specializálódott kollégának, aki mélyebben kielemzi.

A jogsegélykonzultációra lehet jelentkezni online a TASZ weblapján. Ha valakinek esetleg nincs meg az infrastruktúrája ehhez otthonában, akkor a Megállóban szívesen segítenek neki. A civil szervezet egyébként nem vesz zokon semmi nemű megkeresést, el lehet őket érni telefonon is, és közvetlen e-mail formájában is.

Fotó: Bálint András / Szegeder