Palkovics visszatér Izraelből Szegedre megnyitni a lézerközpont Interaktív Látogatói Terét

Az ELI ALPS november 13-án ünnepélyesen megnyitja a Fókusz – Interaktív Látogatói Teret, melyet Prof. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ad át a közönségnek. Az eseményen beszédet mond Prof. Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus, az École Polytechnique professzora, a jelenlévőket Prof. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója köszönti.

Mint azt korábban írtuk a nap folyamán, Palkovics László Izraelben tárgyalt a szegedi lézerközpontról. Orit Farkash-Hacohen innovációs, tudományos és technológiai miniszterrel tudományos együttműködésről szóló egyetértési megállapodást írt alá, majd a felek áttekintették a kétoldalú szakmai együttműködés közös területeit. Ide tartozik a lézertechnológiai együttműködés jövőbeli lehetősége is a Szegedi ELI Lézerközpont bevonásával.

A kutatóintézet egyik fontos küldetése a tudomány népszerűsítése, illetve a hazai mérnöki- és természettudományos képzés támogatása. A Fókusz – Interaktív Látogatói Tér nagyszerű lehetőséget biztosít azon érdeklődő fiatalok számra, akik szeretnék elmélyíteni ismereteiket a fizika területén; mindezt interaktív és szórakoztató módon.

A látogatói tér különböző állomásait végigjárva az érdeklődők megismerkedhetnek a látványos lézerhárfával, polárfagylalttal, forgó tavirózsával, a lézeres hangátvivővel, melyek egy-egy az ELI ALPS-ban folyó kutatásokkal kapcsolatos fizikai jelenséget mutatnak be. Digitális, 3D-s könyvből ismerhető meg az intézet története, tevékenysége, illetve az itt üzemelő kutatási berendezések. Bemutatják, hogyan állítják elő a lézerimpulzust: 3D-s animáción követhető végig a fotonok útja az ELI ALPS petawattos lézerrendszerében, illetve egy valódi lézerkészülék belsejét is bepillanthatunk.

Modellek teszik érthetővé az elsődleges és másodlagos forrásokban használatos deformálható tükör és a laboratóriumokban üzemelő biztonsági rendszer működését. A polcokon elhelyezett régi optikai kísérleti eszközök nemcsak szépségükkel gyönyörködtetnek, de a tudományterület gyors fejlődését is demonstrálják. A kiállítás része az első lézeres szemműtétekhez használt berendezés is. Megtudhatjuk, hogy az ELI ALPS kutatói számára mit jelent a tudomány és a kutatói lét, továbbá lézersakk, memóriajáték és számítógépes animációk is várják az érdeklődőket.

A Fókusz elsősorban előre bejelentkezett csoportok által látogatható, a kihelyezett eszközök különböző fizikával kapcsolatos foglalkozások – tanórák, szakköri foglalkozások, diáktáborok – tartását teszik lehetővé. A nagyközönség számára a Kutatók Éjszakáján és a Fény Napján tárja ki kapuit.

A megnyitó programja november 13-án, szombaton:

  • 15:00 Köszöntő – Prof. Szabó Gábor ügyvezető, ELI ALPS
  • 15:10 Nyitóbeszéd – Prof. Palkovics László miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium
  • 15:25 Az esemény fontosságának méltatása – Prof. Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus, az École
    Polytechnique
    professzora
  • 15:40 Ünnepélyes átadás és a látogatói tér bemutatása
  • 16:00 Sajtónyilatkozatok

Helyszín:

ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet
6728 Szeged, Wolfgang Sandner u. 3.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Palkovics László Izraelben tárgyalt a szegedi lézerközpontról

A magyar tárcavezető három miniszteri és egy kutatóintézeti megbeszélést követően részt vett Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Okos Mobilitás elnevezésű innovációs és technológiai konferenciáján (Prime Minister's Smart Mobility Summit).