Palkovics László Izraelben tárgyalt a szegedi lézerközpontról

A mesterséges intelligencia alkalmazása és az önvezető járművek jelentik az innováció sikerének a zálogát – nyilatkozta az MTI-nek telefonon Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki kedden Tel-Avivban folytatott tárgyalásokat.

A magyar tárcavezető három miniszteri és egy kutatóintézeti megbeszélést követően részt vett Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Okos Mobilitás elnevezésű innovációs és technológiai konferenciáján (Prime Minister's Smart Mobility Summit). Palkovics László izraeli látogatása elején megbeszélést folytatott Ziv Reich professzoral, a világ egyik legjelentősebb, alapkutatásokat folytató tudományos szervezetének, a Weizmann Intézetnek az ügyvezető alelnökével, valamint Irit Sagi professzoral, az intézet technológiatranszferért felelős alelnökével.

A miniszter hangsúlyozta: a megbeszélés annyira sikeres volt, hogy a magyar és az izraeli fél nem vár az együttműködéssel a korábban tervezett áprilisi időpontig, hanem már januárban találkoznak és rögzítik az együttműködés keretrendszerét. Palkovics László találkozott Merav Michaeli közlekedési miniszterrel, akivel közlekedésfejlesztési kérdésekről tárgyalt a magyarországi vasút- és repülőgép-fejlesztési kormányzati program kapcsán, valamint eszmét cseréltek a hidrogén meghajtású járművek jövőbeli felhasználási lehetőségeiről.

A szintén magyar felmenőkkel rendelkező Orit Farkash-Hacohen innovációs, tudományos és technológiai miniszterrel tudományos együttműködésről szóló egyetértési megállapodást írt alá, majd a felek áttekintették a kétoldalú szakmai együttműködés közös területeit. Ide tartoznak a drónok, az izraeli-magyar biotechnológiai fejlesztések Magyarországon, a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetősége és ezek jogszabályi feltételei,

valamint a lézertechnológiai együttműködés jövőbeli lehetőségei a Szegedi ELI Lézerközpont bevonásával.

Az MI területen megemlítette az OTP és az ITM együttműködését egy nagyteljesítményű szuperszámítógépes célhardver finanszírozására, amely a magyar vállalkozások részére biztosít majd megfelelő számítási és alkalmazási háttérkapacitást. Tárgyalópartnerével egyetértettek, hogy a fenti területek jelentik az innováció sikerének a zálogát.

Palkovics László ezt követően a miniszterrel együtt részt vett az Okos Mobilitás konferencia panelbeszélgetésén, amely során azt járták körbe, hogy mitől lesz egy ország okos mobilitási nemzet, és mit tehet a kormányzat ennek előmozdítása érdekében. A konferenciát követően Palkovics László izraeli üzleti partnerekkel tárgyalt jövőbeli konkrét együttműködési lehetőségekről.