Múzeumtörténeti konferenciát rendeznek Szegeden

Hogyan jöttek létre a múzeumok? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak, akik online csatlakoznak a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Régészeti Tanszékének múzeumtörténeti konferenciasorozatához november 10–11. között.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – gróf Széchenyi István gondolata hívta életre a Jósa András Múzeum 150. évfordulójának emlékére, 2019-ben szervezett nemzetközi múzeumtörténeti konferenciát. A szimpózium tisztelgett a XIX. század múzeumalapítói előtt, bemutatva az általuk létrehozott intézmények napjainkig tartó fejlődési ívének legfőbb mozzanatait húsz előadás és tíz poszter keretében.

Folytatásként a nyíregyházi múzeum és a szegedi egyetem Régészeti Tanszékének közös szervezésében november 10–11. között – ha virtuálisan is – de Szeged ad otthont a következő múzeumtörténeti összejövetelnek. „Nem szabad azonban azt gondolnunk, hogy az úttörők mi vagyunk” – a Múzeumi gondok egykor és ma című konferencián a következő kérdésekre keresik a választ.

  • Hogyan jöttek/jönnek létre gyűjtemények, múzeumok?
  • Merrefelé haladnak?
  • Mik voltak és melyek a jelen legfőbb problémái?
  • Milyen típusai/fajtái vannak és a múzeumoknak (országos, megyei hatókörű, városi, kiállítóhely stb.)?
  • Mi a feladatuk, mi a szerepük a közösség életében?
  • Hogyan segítették egymást a múzeumok?
  • Hogyan folyt és folyik a múzeumi szakemberek képzése?

A konferencia keretében – hasonlóan a nyíregyházi rendezvényhez – számos tudományterületről 31 kutató ismerteti ezen témában elért eredményeit.

Az SZTE Régészeti Tanszék egy külön felületet hozott létre a konferenciának, ahol elérhető a program, az absztraktfüzet, információ az előadókról, és a városról. Az érdeklődők magyar nyelven ITT tájékozódhatnak. A programról további információk a Facebook-eseményben.