Szegeden sokféle gyűjtés és adományozás lesz rászorulóknak az ünnepekkor

Számos önkormányzat támogatja egész évben a rászorulókat, és ez az advent időszakában sincs másképp. A tavalyi után az idei év sem volt könnyű a magyar családoknak és a nyugdíjasoknak, a járvány újabb hullámai mellett az inflációval, az árak emelkedésével is meg kellett küzdeniük – írja a Pénzcentrum, akik utánajártak, ki milyen segítséget kérhet a városától.

A lap megpróbálta öszeszedni a főbb településeken elérhető támogatási formákat, azonban mint írják, a lista korántsem teljes. A cikkben többek között szerepel több budapesti és vidéki önkormányzat, a főváros kerületein túl Békéscsaba, Szombathely és természetesen Szeged is. Alább láthatóak az események a közeljövőből, ami a leginkább rászorultakért lesz szervezve az ünnepekkor:

  • Karácsonyi ajándékcsomagok: 2109 db tartós élelmiszerekből álló csomagot állít össze az önkormányzat saját forrásból egyenként 12 ezer forint (összesen 5,7 millió forint) értékben a szociális és egészségügyi okok miatt rászoruló személyek, családok részére. A megajándékozottakra javaslatot a Polgármesteri Hivatalon kívül idén is a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye egységei, a Senior Center, a Fogyatékkal Élők és Betegek Érdekvédelmi Szervezeteinek Fóruma tagszervezetei, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, a Fészek Nagycsaládosok Egyesülete, valamint egyéb olyan civil szervezetek tehettek, melyek szociális vagy gyermekvédelmi területen végeznek szolgáltatást Szeged városában. A csomagokat december elején szállítják ki.
  • Tűzifaosztás: 462 háztartásba szállíttat ki szeptember vége óta az önkormányzat 24 millió forint saját forrásból 1–1 kaloda hasított tűzifát. A rászoruló családok az önkormányzat szakirodájánál pályázhattak a tüzelőre.
  • Szünidei étkeztetés: Idén 820 rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek számára a nyári, az őszi után a téli szünetben is 7 munkanapon meleg ebédet biztosít az önkormányzat saját forrásból három iskolában. A téli szünetben erre az ellátásra az önkormányzat 5,5 millió forintot ad.
  • Városházi karácsony: Idén 28. alkalommal rendezi meg az önkormányzat a városháza dísztermében ünnepi műsorral több turnusban 350 rászoruló gyermeknek az egyenként közel 10 ezer (összesen 3,5 millió) forint értékű ajándékcsomag átadását. A csomagba könyv, írószer, gyümölcs, édesség és mozijegy kerül. A gyermekek kiválasztásában a Magyar Vöröskereszt és a helyi iskolák pedagógusai segédkeznek. A szervezésbe civilek is bekapcsolódnak: Magyar Vöröskereszt, Dél-Magyarországi Gyermek- és Ifjúsági
  • Toledói karácsony: 100 rászoruló gyereknek teszik szebbé a karácsonyát Toledo, Szeged amerikai testvérvárosának civiljei; játékokat vásárolnak összesen 2500 dollár (közel 900 ezer forint) értékben. A gyerekek kiválasztásában az önkormányzat humánszolgáltatási irodája és az önkormányzati képviselők működnek közre.
  • Önkormányzati képviselők: Képviselői alapjuk terhére az önkormányzati képviselők egyénileg is támogatják a körzetükben élő rászoruló családokat, valamint bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, szociális intézményeket.
  • Klauzál téri karácsony: A város Klauzál téri karácsonyfájánál a Szent-Györgyi Albert Rotary Club hagyományosan adventi ünnepségsorozatot rendez, ennek kapcsán 25 családot segítenek tüzelővel, ruházati és műszaki cikkekkel. A rendezvénysorozatot az önkormányzat is támogatja.

Látható, hogy szegedi önkormányzat többféle formában is támogatja a rászoruló családokat, de nem csak ők; más, független szervezetek szintén rendeznek jótékonysági gyűjtéseket és rendezvényeket, mint például a Szent-Györgyi Albert Rotary Club vagy Toledo, Szeged amerikai testvérvárosának civiljei is. A szervezésben is rengeteg helyi civil és civil szervezet segédkezik.