Idén novemberben is lesz egy filmfesztivál Szegeden: jön a Verzió

A 18. Verzió Filmfesztivál ismét visszatér Szegedre. A tavalyi évben online megtartott dokumentumfilm-fesztivál újra látogatható személyesen is. Szegeden idén a Megálló Közösségi Ház és a Grand Café Szeged ad otthont a fesztiválnak.

November 10. és 14. között személyesen, 2 helyszínen nézhetnek meg 13 filmet az érdeklődők, a vetítéseken túl koncerttel, lapszám-bemutatóval, beszélgetésekkel várják az résztvevőket a szervezők. A fesztiválon bemutatott dokumentumfilmek olyan emberi jogi témákat dolgoznak fel, mint a környezetre gyakorolt hatásunk, a kapcsolataink által okozott lelki-testi traumák, aktivisták, művészek, lázadók történetei a hatalommal szemben, fiatalok világlátása.

A Szegedi Verzió programjába idén helyet kap a nemzetközi versenyprogram két filmje, amelyek itt lesznek először láthatók Magyarországon. A Minden, ami én vagyok egy tizennyolc éves lány rendkívül mély érzelmi útját mutatja be: öt év állami gondozás után hazatér, hogy helyrehozza kapcsolatát anyjával és testvéreivel. A Négy évszak egy nap alatt a „menni vagy maradni” kérdéskört járja körül a Brexit kapcsán Észak-Írország és Írország szemszögéből.

A magyar versenyprogramból négy film is látható lesz Szegeden: a Dívák, ami a fesztivál nyitófilmje, a Digitális Nomádom, ami azokról a fiatalokról szól, akik interneten keresztül dolgoznak, így nincsenek fizikailag helyhez kötve. Oláh Kata legújabb dokumentumfilmjének középpontjában a lánya áll. A Ketten egy Down-szindrómával élő fiatal pár életét mutatja be, míg az Anyáim története két nő családalapításába enged betekintést.

Az idei év meghatározó témája a félelemnélküli beszéd, a Parrhesia: Az igazság ideje című szekció filmjei aktivisták, fiatalok, művészek történeteit mutatják be, akik szembenéznek a hatalommal. Szegeden látható lesz a Kurázsi, amely a belarusz tüntetések története egy alternatív színház három színészének szemszögéből. A Beiskolázva két friss diplomás tanár munkájáról szól, akik az orosz oktatási rendszeren belül emberi jogokról beszélgetnek a diákokkal.

Az Antropocén szekcióba olyan dokumentumfilmek tartoznak, amelyek az ember környezetre gyakorolt hatásával foglalkoznak. A Kertrendezés az ember és a természet küzdelmét szemlélteti Grúziában, ahol több száz éves fákat ásnak ki a helyükről, hogy aztán egy magánbirtok kertjébe kerüljenek. A Felhőcsinálók című film bemutatja, hogyan lehet esőt létrehozni a sivatagban, a Hakni vége pedig azzal
foglalkozik, hogy a rugalmas munkaidőben dolgozó munkavállalók hogyan kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe.

A Félelem nyomában súlyos gondokkal, kábítószerfüggőséggel, nemi identitászavarral küzdő emberek életével foglalkozik, míg a Szegedi Verzió zárófilmje, a Röntgenkép egy családról, egy iráni szerelmi történet, amely az elmúlt ötven év társadalmi, politikai hatásain keresztül mutat be egy házasságot.

A filmek mellett kísérőprogramok is helyet kapnak a Szegedi Verzión: a Fordulat 29 lapszám-bemutatóján az élelmiszer-önrendelkezés témájával foglalkoznak, a pénteki-szombati napokat pedig a Mayberian Sanskülotts, a colorStar koncertje, valamint vCord audiovizuális live act-je zárja majd. A részletes program, a kezdési időpontokkal, helyszínekkel ide kattintva érhető el. A 18. Verzió Filmfesztivál - Szeged a Szabad Terekkel közös szervezésben valósul meg. A szegedi filmvetítések ingyenesek.

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő dokumentumfilm-fesztiválja, amit 2004 óta szerveznek minden év novemberében. Részletes infók a fesztiválról a Verzió Filmfesztivál honlapján, illetve a Facebook-eseményben található.