A Szetáv fűtőházai mellett sorra színeződnek be a szegedi panelek is

Fotó: Szegedi graffiti dekor festés

Fotó: Szegedi graffiti dekor festés

A Szegedi graffiti dekor festés Facebook-oldalának üzemeltetője, Molnár Zsolt a street art képviselője, aki az egyik első underground művész a városban, még az „ősidőkben” 1995-ben kezdett el fújni. Ma már a civil munkája és családi teendői mellett komoly dekorációs munkákat is vállal magánembereknek, cégeknek és lakóközösségeknek egyaránt – írja az alkotóról a Sokszínű Vidék.

A lap dolgozta fel a panelházak alján is tevékenykedő festőművész munkásságát. Korábban úgy nyilatkozott a Sokszínű Vidéknek, hogy az egész azzal kezdődött, amint barátja kedves kutyájának állított emléket annak a panelháznak a falára, ahol élt. „Hamar rájöttem, hogy van a graffitinek a firkálgatás mellett művészi vonala is, ami értéket képvisel és ebbe az irányba mozdultam el” – mesélte.

A legújabb alkotást önszorgalomból készítette: „Megkerestem a közös képviselőt, és ő gondolkozás nélkül igent mondott. A koncepció teljesen rám lett bízva, én találtam ki a madaras kompozíciót. Ez a rajz Szegeden, Makkosházon, a Gát utcában található, és ugyanott lesz még a közeljövőben egy újabb panelfal, amire festés kerül, de ennek a tervezése még folyamatban van” – mondta Zsolt.

Elmondta a lapnak azt is, hogy a szubkultúrájukban vannak íratlan törvények: a műemlékeket, egymás munkáit nem firkálják össze. Aki mégis megteszi, azt kivetik maguk közül.

„Sajnos azonban Szegeden egyre szűkül a hely a festésre. A 90-es évek végén olyan híres graffitis hely volt a szegedi gátfal az árvízi emlékműnél, hogy akik ide jártak egyetemre spanyolok, lengyelek, németek ismerték már, hogy ide kell jönni fújni. Az egy legális fal volt, ahogy egy másik gátfal is a híd mellett. De ezt is betiltották. Az egykori Szeol-pálya kerítésén lehet még fújni, az egy megtűrt kategória. Volt egy beépítetlen gödör, körbe betonfallal, ott is lehetett festeni, de most azt is beépítik” – mesélte.

Azóta persze a Centrum gödör még mindig nem lett beépítve, viszont a fal el lett tüntetve, az egykori Szeol-pálya kerítése pedig teljesen megszűnt, hiszen ott épül az új Pick Aréna, amivel az egész környék átalakul.

„Csúnyán össze volt firkálva a ház alja és oda kért egy szép alkotást. A formákat, az állatokat közösen találtuk ki. Remélem lesz még folytatása, mert úgy érzem kezd beindulni a dolog, több panelház felől érkezett érdeklődés. Németországban már 15 éve elindult az a fajta vonal, hogy az egyhangú lakótelepek dobozos házainak az alját művészi graffitivel színesítsék” – tette hozzá.

Azóta több megkeresés is érkezett lakóközösségektől és a helyi áramszolgáltató trafóházára is kerültek madaras képek (a Gáz utca és Agyagos utca sarkán):

A fenti példákon kívül rengeteg kisebb-nagyobb munkája is van magánházak falain kívül-belül, intézmények vagy vendéglátó egységek, esetleg más cégek kérik fel a munkára. Ezen művei a Szegedi graffiti dekor festés Facebook-oldalán megnézhetőek, alább pár paneles és közterületen lévő munkája látható:

Fotó: Szegedi graffiti dekor festés