Áder János által fővédnökölt „Energiatudatos Vállalat” díjat kapott a Szegedi Vízmű

A Szegedi Vízmű Zrt. megkapta az „Energiatudatos Vállalat” díjat a Virtuális Erőmű Program Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatán, 2020-ban. A 10 éves Virtuális Erőmű Program XII. Parlamenti Díjátadó Gálájára október 27-én került sor a Parlamentben.

Hozzánk is eljuttatott közleményükben az áll, hogy a Virtuális Erőmű Program (VEP) Áder János köztársasági elnök által fővédnökölt díjátadó gáláján a Szegedi Vízmű Zrt. díját Istókovics Zoltán vezérigazgató vette át. A díjakat Dr. Szili Katalin, a program védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító elnöke adta át a díjazottaknak. A VEP az első, gyakorlatban is megvalósított Prevenciós Célú Virtuális Építő (PVÉP) program, amely ma már 10 éves múltra tekint vissza.

A Szegedi Vízmű Zrt. Szeged Megyei Jogú Város víziközmű szolgáltatójaként a térség meghatározó villamos energia felhasználója, a környezet-tudatosságot, az energiatakarékosságot, a megújuló energiaforrások használatát és az üvegházhatást okozó gázok csökkentését kiemelt prioritásként kezeli – írják a közleményben. A Társaság az elmúlt négy évben a vásárolt villamos energia mennyiségét 3288 Megawattórával a 2018-as teljes felhasználásának egyharmadával csökkentette.

Mint azt kifejtették, a megtakarítást nagyrészt saját, illetve részben pályázati források igénybevételével megvalósított energetikai korszerűsítési beruházások megvalósításával érte el. Ezen beruházások keretében az elérhető legmodernebb technológiák kerültek beépítésre a villamos hajtások, frekvenciaváltós szivattyúk és szennyvíztelepi légfúvók vonatkozásában, valamint megtörtént a telephelyek világításkorszerűsítése is.

A társaság 2010 óta minden telephelyén megújuló energiát használ a létesítményeinek fűtésére, a szegedi szennyvíztisztító telepen pedig a szennyvíziszapból valamint a beszállított melléktermékekből keletkező biogázból villamos energiát állít elő, mellyel a telep saját energia igényének 80 százalékát fedezi.  A meglévő két gázmotoron túl az idei évben egy további 500 KW villamos teljesítményű gázmotor került beüzemelésre, a saját energiatermelés volumenének növelése céljából, ezzel tovább javítva a társaság energia-mérlegét.

A Szegedi Vízmű Zrt. jövő évi fejlesztési tervei között szerepel a tulajdonos önkormányzattal közös beruházásban megvalósuló két, egyenként 500 kilowatt kapacitású napelempark megvalósítása is.

Az „Energiatudatos Vállalat” minősítést leginkább az a tény igazolja, hogy a társaság energiafelhasználásának forrása – jelenleg – közel 45%-ban megújuló energia, mely részarány folyamatos növelése a Szegedi Vízmű Zrt. egyik fontos energetikai célkitűzése is egyben – zárult a közlemény.