A Városi Rock Klub is országos poptörténeti emlékpont lett

A most negyvenéves szegedi Városi Rock Klub is felkerült Magyarország poptörténeti emlékpontjai közé. Az ünnepélyes táblaavatót október 27-én tartották.

Az eseményen részt vett a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programjának elindítója is. Bajnai Zsolt arról beszélt, hogy azokat a helyeket „jelölik meg”, amelyek a magyar könnyűzene életében már a 90-es évek előtt is fontosak voltak. „Nemcsak Magyarország területén gondolkodunk, szeretnénk a határon túl is ilyen táblákat elhelyezni, mint amilyet Szeged is kapott. A jelölt helyekről pedig információkat is megosztunk a poptörténeti emlékpontok honlapján” – mondta Bajnai.

Vadász János klubvezető elmondta, nagyon büszkék arra, hogy bekerültek a magyarországi poptörténeti emlékpontok közé. „Sajnos az élőzenés helyek negyven százaléka bezárt az elmúlt időszakban a járvány miatt, nem valószínű, hogy újra kinyitják azokat. Mi bízunk a jövőben, bár nem tudjuk, hogy a járványhelyzettel mi lesz, itt vagyunk, élünk és folytatjuk” – közölte.

A szegedi Városi Rock Klub története az 1970-es évek közepétől kezdődött. A 70-es évek közepétől Marik István korábbi klubvezető számtalan jazz és rock zenekarnak biztosított próba és fellépési lehetőséget. Szeged egyik leghíresebb zenekara, az EAST együttes is itt koncertezett először. A Juhász Gyula Művelődési Házban lévő rock klubban a kilencvenes évek elején három próbatermet is kialakítottak, ahol már 15–20 zenekar próbált. Közülük több országosan is ismert lett, mint például a Nyers, a Sharon, vagy épp a Gőzerő zenekar.  

A klubban zenei oktatás is folyt. A kezdő hangszereseket, énekeseket zenetanárok, illetve a tapasztaltabb zenészek tanították. A Rock Klub több zenei fesztivált is szervezett önállóan a 90-es években. Az 1989-ben megszűnt Szegedi Ifjúsági Napokat is továbbvitték, saját költségvetésből nyaranta egy “egyszínpados”, kis költségvetésű fesztivált tartottak egészen 2003-ig, amikor újra a város vette át a szervezést.

2006-ban újra költöznie kellett a klubnak, mert megszűnt a művelődési ház, melynek pincéjében működött a klub. 2011 óta már a jelenlegi, városi tulajdonban lévő helyiségben, a Stefánián lévő, szépen felújított palota pincéjében szól a rock. Szurdi Zsolt alapító 2017-es haláláig 37 éven át vezette a klubot, amelyet jelenleg a szegedi ifjúsági egyesület működtet.