Önvezető autó a TIK előtt: ma zajlott az SZTE Karriernapok

Október 19-én, kedden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban találkozhattak a hallgatók a munkaerőpiaci szereplőkkel. A személyes jelenlétet lehetővé tevő rendezvényre nagy volt az igény a hallgatók és a kiállítók részéről is – írja az egyetem közleménye.

Több mint 40 standon kínáltak tájékoztatókat, termékmintákat és konkrét válaszokat a regionálisan és országosan is meghatározó cégek, valamint szervezetek az SZTE Karriernapokon. A multinacionális élelmiszeripari szereplőtől a Magyar Honvédségen át a légitársaságig vagy gyógyszergyárig sokféle munkáltató élt a lehetőséggel, és elhozta a Szegedi Tudományegyetemre a szolgáltatását.

Idén újdonságnak számított, hogy már az SZTE József Attila Tanulmányi és Informatikai Központ épülete előtt találkozhattunk kiállítókkal: az egyik legnagyobb autópari szereplő egy luxusautóval érkezett, de jelen volt  olyan autókra specializálódott mesterséges intelligenciát fejlesztő cég is, amely a saját területén világviszonylatban is élen jár.

A rendezvényt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy az esemény egy új kezdet az SZTE számára is, hiszen a modellváltással az egyetem is egy vállalkozássá válik, így a jövőben még fontosabbak lesznek a céges együttműködések. Az SZTE a hazai és a nemzetközi egyetemekkel versenyzik, és ebben a versenyben kulcsfontosságú, hogy hogyan tud a hallgatói számára olyan lehetőségeket ajánlani, amelyek segítségével már az egyetemi évek alatt kapcsolatba kerülhetnek vállalatokkal, és személyes tapasztalatokra tehetnek szert. Cél, hogy létrejöjjenek duális képzések, gyakorlóhelyek, legyenek közös kutatások és projektek, akár közös cégek is, hiszen már erre is van lehetőség és példa is – mondta el Dr. Fendler Judit.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI

Az SZTE Karriernapot megelőzően és a karriernapon is izgalmas témákkal, munkaerőpiaci készségfejlesztést célzó képzésekkel várta a hallgatókat az SZTE Karrier Iroda. 2021. október 14–18. között egyéni tanácsadásokon és kiscsoportos, interaktív workshopokon vehettek részt az érdeklődők. A tanácsadóktól személyre szabott segítséget kaphattak a pályatervezéshez, mesterszakválasztáshoz, önéletrajzuk tökéletesítéséhez, a pozitív interjúélmény megalapozásához és a stílusos megjelenéshez.

Az élményalapú, tapasztalati tanulásra fókuszáló workshopok további két témában ajánlottak kitekintést, fejlődést: a rövid, frappáns, magabiztos  bemutatkozásban (Elevator Speech) és a gyakorlatra való felkészülésben, hogy a szükséges lépések előkészítése után bátran akcióba lendülhessenek a fiatalok.

A rendezvényen a TIK Kiállítói Terében elismert szaktudású előadók avatták be a pályakezdőket az első munkába állás pszichológiai összefüggéseibe, majd az aktuális munkaerőpiaci trendekbe, kifejezetten a frissdiplomás lehetőségekre fókuszálva. A résztvevők megtudhatták, milyen felületen, hogyan érdemes bemutatkozniuk, megnyerő CV-t és LinkedIn profilt létrehozniuk. A fiatalok megismerhették a 3+1 lépés technikáját, és felvértezhették magukat a bértárgyalásra is.

Aki lemaradt a Karriernapokról, az a rendezvény honlapján még megtalálja a kiállítók elérhetőségeit, illetve azt, hogy pontosan milyen munkaerőt keresnek az adott cégek.