Kiderült: jövő május végén rendezik meg a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált

A hatodik alkalommal is az ország egyik legszebb, több mint 100 éves hagyományos mozija, a Belvárosi Mozi adja a helyszínét annak az évről évre nagyobb jelentőségű filmfesztiválnak, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválnak, amely a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítja a figyelmet, ezzel kapcsolódva Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas szegedi operatőr munkásságához.

Ha a helyzet engedi és nem kell elhalasztani, mint idén szeptemberre, akkor 2022. május 24-28-ig lesz megrendezve a hatodik szegedi filmszemle, amely pont a Cannes-i filmfesztivál végével esik egybe. A nevezési határidő 2022. január 10. éjfél, majd a versenyprogramot 2022. február 1-jén fogják kihirdetni.

A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli, ugyanakkor figyelembe veszi a film egészének művészi színvonalát. Elvárás, hogy Zsigmond Vilmos munkásságához méltón, a beérkező pályaművek eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak. A friss művek seregszemléjén túl, a program kiemelt eleme, hogy lehetőséget teremtsen a fiatal alkotók számára a kapcsolatteremtésre és tapasztalatcserére.

Korhatár nélkül jelentkezhetnek alkotók és alkotócsoportok, s várják azokat a műveket is, amelyekben filmművészetet tanuló rendező és/vagy operatőr szakos egyetemi hallgatók részt vettek. Pályázni 2019. január 1. után készült fikciós nagy- és kisjátékfilmekkel, dokumentumfilmekkel és kísérleti filmekkel – beleértve az animációs és mobiltelefonnal készült filmeket is – lehet. Egy alkotó több filmmel is nevezhet.

A beérkező pályamunkák számától függően 6-10 fős, operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló válogató zsűri értékeli majd az alkotásokat. A versenyprogramba került filmekről nemzetközi zsűri dönt, melynek elnöke Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár, Zsigmond Vilmos egyetlen rendezésének (Tékozló apa, 1991) operatőre.

Az alábbi fesztiváldíjakat osztják ki az arra érdemes alkotásoknak:

  • Életműdíj
  • Zsigmond Vilmos-díj a legkiemelkedőbb operatőri munkáért
  • Legjobb film kategóriánként: a fényképezés és a tartalmi megvalósítás egységének kiemelkedő színvonaláért
  • A VisionTeam és a Special Grip Hungary díja a legjobb fiatal operatőrnek
  • Szeged Város díja
  • Kritikusok díja
  • Diákzsűri díja