Botka László a zöld beruházásokról egyeztetett Markku Virri finn nagykövettel

„Szeged és Finnország kulturális, oktatási és gazdasági kapcsolatairól, a fenntartható fejlődéshez szükséges zöld beruházásokról egyeztettem a mai napon Markku Virri finn nagykövettel. Tovább erősítjük a magyar-finn barátságot, a két nemzet közötti együttműködést” – írta Botka László a Facebook-oldalán.

A találkozóról a városi hírportál úgy számolt be, hogy a szegedi fejlesztésekről és a város előtt álló lehetőségekről beszélgettek. A nagykövetet különösen érdekelték a zöldberuházások, főleg a geotermikus nagyprojekt. Szót ejtettek Európa jövőjéről, Magyarország uniós szerepvállalásáról és a jelenlegi magyar közéletről is.

Markku Virri Finnország legnagyobb egyetemi városában, Turkuban diplomázott matematika és nemzetközi tanulmányok szakon, egy ideig ott is dolgozott kutatóként. Turku 1971 óta testvérvárosa Szegednek, ekkor írták alá a megállapodást. A jubileumi évforduló alkalmából több közös programot is szerveztek.

Turku, a volt főváros Finnország legöregebb városa a maga 776 évével. Kikötője mindig is fontos kapocs volt Kelet és Nyugat közt. Gyakran mondják, hogy Turku az egyetlen nyugati finn város, mivel az összes középkori európai városnak kell hogy legyen folyója, temploma, vára és piaca: Turkunak van mind a négy.