Az SZTE bölcsészkara a legjobb vidéken, a világranglistán 167 helyet javított

Közel 170 helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) frissen megjelent bölcsészettudományi szakterületi listáján: idén a 305. helyezést érte el a világ legjobb intézményei között. Az SZTE a bölcsészettudományi rangsor mellett a társadalomtudományi listán is mintegy 120 hellyel lépett előrébb idén.

A Round University Ranking (RUR) moszkvai székhelyű rangsorkészítő szervezet október 12-én jelentette meg legfrissebb, bölcsészettudományi és társadalomtudományi rangsorait. A Szegedi Tudományegyetem a 305. helyezést érte el a Humanities listán, ezzel 167 helyet javított pozícióján a tavalyi 472. helyhez képest. A RUR 2021 tematikus listája a világ 739 vezető felsőoktatási intézményének teljesítményét vizsgálta. Az SZTE eredménye magyar viszonylatban a harmadik helyre volt elég, a CEU és az ELTE előzött.

A világ 785 top egyetemét vizsgáló társadalomtudományi szakterületi rangsorban, a RUR 2021 Social Sciences listán szintén nagyot javított az SZTE: míg a tavalyi évben a 642. helyen állt, pozícióját az idei évben az 525. helyre tornázta fel.

A RUR szakterületi rangsorai a világ felsőoktatási intézményeit ugyanazon módszertan szerint értékelik, mint a szervezet által készített világrangsor. Ez húsz mutató és az egyetemi tevékenység négy kulcsterülete alapján történik:

  • oktatás (40%),
  • kutatás (40%),
  • nemzetközi mutatók (10%) és
  • pénzügyi fenntarthatóság (10%).

A centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem mérőszámai az idei évre a bölcsésztudományi és a társadalomtudományi rangsorban is jelentősen javultak mind az oktatás, mind a kutatás, mind a pénzügyi fenntarthatóság és a nemzetközi reputáció területén.

Ahogyan arról már hírt adtak korábban, az SZTE a RUR orvostudományok és az élettudományok szakterületi listáin is jobban szerepelt idén: az előbbin mintegy 180, az utóbbin közel 100 hellyel lépett előre.