Szegedi szobrászművész alkotta Kossuth-szobrot avattak New York államban

A New York állambeli Buffalóban látható Kligl Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Kossuth Lajost ábrázoló mellszobra, amelyet amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója, valamint a október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából avattak fel szombaton.

Mint Kligl Sándor az MTI-nek elmondta, a bronzból készült alkotás a magyar politikust meditatív arckifejezéssel ábrázolja. Minden munkájában fontos számára az érzelmek megjelenítése, mindegyik szobrán látható valamilyen emóció – hangsúlyozta a szobrászművész. "A félalakos figura nem a szabadságharc hevében készült portrékhoz hasonlóan ábrázolja Kossuthot, hanem idősebbnek és szomorúnak mutatja őt" - mondta.

Felidézte: a politikust kétéves törökországi tartózkodása után, 1851 decemberében hadihajóval menekítették ki Amerikába, ahol nagy tisztelettel fogadták. Számos helyen megfordult és több beszédet mondott. Leginkább anyagi támogatásért ”esedezett”, hogy az elbukott szabadságharc eszméit megőrizzék. Kossuth – kiváló szónok lévén – nagy népszerűségre tett szert, egy „távoli kis európai ország képviseletében” elvitte az ország hírét és a forradalmi eszmét – hangsúlyozta.

Kiemelte, a Kossuth-mellszobor gipszből készült változatát a 17. kerületi Kossuth Lajos Általános Iskolának ajándékozta, a szobrot az intézmény épületében állították fel. Beszélt arról is, hogy a munka folyamán először vázlatot készít, majd az alkotás modelljét hozza létre. Főleg bronzzal dolgozik, de kőből is faragott már szobrot, például Mindszenty József hercegprímás egészalakos alkotása is így készült. Ebből Komáromra és Vácra is került egy-egy.

Kligl Sándor az elmúlt években több köztéri szobrot készített. Egyebek mellett 2019-ben Ópusztaszerre az Árpád és vezérei nagyszabású szoborkompozíciót. Jelenleg egy életnagyságú Pegazus-szobron dolgozik, amely Mórahalomra fog kerülni, Szolnokra pedig egy Thalia-szobor fog nemsokára elkészülni – mondta.

Kligl Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész szegedi műtermében 2021. október 11-én. A New York állambeli Buffalóban látható a szobrászművész Kossuth Lajost ábrázoló mellszobra, amelyet az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója, valamint az október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából avattak fel 2021. október 6-án.

Fotó: Rosta Tibor / MTI