Lázár János: Meg kell építenünk a harmadik hidat Szegeden

A Délmagyarországnak adott interjút Lázár János. Elsősorban a tramtrain-projektről beszélt a miniszter, de előkerültek olyan témák is természetesen, hogy Szeged le van maradva.

A lapnak először elmondta ismételten azt, hogy az előírt 50 ezer kilométeres tesztfutásból mostanra 20 ezer kilométert probléma nélkül teljesítettek a járművek, továbbá hozzátette azt is, hogy a tramtrain év végére tervezett indulását az sem veszélyezteti, hogy Szegeden mégis szükség lesz az elektromos hálózat fejlesztésére, hogy az biztosan bírja a többletterhelést, amit már Kanda Imre tramtrain-főmérnök is elmondott. Erről mi számoltunk be először, részletek ide kattintva olvashatóak:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Elfelejtették megnézni, bírja-e majd a szegedi villamoshálózat a tram-train okozta terhelést – nem bírja

Nem vizsgálták meg eddig, hogy a szegedi villamosközlekedést állátó áramfejlesztő képes lesz-e tartani a lépést a tram-train megjelenésévél. A próbák során lett világossá, hogy kapacitásfejlesztés kell, amire a MÁV ad 70 millió forint támogatást az SZKT-nak.

Lázár elmondta, a szolgáltatás korlátozott szintű lesz, de épp ezért ingyenes. Mint a Délmagyarországnak elárulta; szakértők arról tájékoztatták, hogy hálózatbővítés előbb-utóbb kellett volna Szegeden mindenképp, így most csak a fejlesztés előbbre ütemezése történik. Szerinte ez nekünk még spórolás is, hiszen ,ert nem a város pénzéből valósul meg, hanem a tramtrain-projekt keretében.

Beszélt továbbá Szeged helyzetéről is, mint kifejtette:

a következő tíz évben 250-300 ezer fős agglomerációvá erősödés a cél,

így a város „kapacitásait a szó minden értelmében bővíteni kell”. Természetesen azt is megjegyezte, amit ilyen nyilatkozatoknál szokás, hogy az utóbbi időszakban Kecskemét és Temesvár is megelőzte a várost, igaz nem tért ki arra, hogy milyen értelemben. Szegednek a cél a vezető szerep visszaszerzése a történelmi Alföldön.

Lázár elmondása alapján ezt a szerepet erősíti az, hogy elindul a tram-train, illetve lassan épül a Szeged-Szabadka vasútvonal a hazai oldalon is, bár a Budapest-Belgrád, várost elkerülő projektről nem volt szó. Azt is elismételte, hogy a most induló tramtrain-közlekedés a rendkívül sok ingázó miatt épül, megkönnyítve az életüket. Amint mondta, A munkaerő mobilitása megnő, a munkavállalók közelebb ke­­rülhetnek a képzésekhez. A két város kölcsönösen egymásra van utalva, de leginkább Vásárhelynek érdeke, hogy ne költözzenek Szegedre a munkavállalók.

„A Fidesz-kormány minden vidéki nagyvárost, így Szegedet is fejleszteni akarja.

Szegeden van restanciánk, meg kell építenünk még a harmadik hidat, és a gazdaságot is erősíteni kell”

közölte Lá­­zár. Kijelentette: a gaz­­daság fejlesztése esetében Csongrád-Csanád megyének és Szegednek nagy lehetősége az élelmiszeripar. Szerinte a kormányzat 2023 és 2030 között mintegy 4500 milliárd forintot tervez elkölteni vidékfejlesztésre, ami az uniós agrártámogatásokkal és a szektor saját beruházásai­val mintegy tízezer milliárd forintos fejlesztési forrás lesz.