Szeged közlekedési okokra hivatkozva nem engedélyezte a „Gyurcsány-terrort” dokumentáló vándorkiállítást

Szeged önkormányzata közlekedési okokra hivatkozva nem engedélyezte a 2006-os „Gyurcsány-terrort” dokumentáló Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítás bemutatását a csongrádi megyeszékhelyen – jelentette be a CÖF-CÖKA szóvivője pénteken Budapesten.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint ez a példa nélküli döntés a gyülekezési jog, a szólás- és véleményszabadság súlyos elnyomását jelenti, ami régóta működő baloldali módszer. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy a kiállításnak helyet adó kamion beállása a tervezett belvárosi helyszínre veszélyeztetné a sétálóutca gyalogosforgalmát. A szóvivő elmondta: nem mondanak le arról, hogy – várhatóan tavasszal – újra megpróbálják eljuttatni Szegedre a vándorkiállítást. Egyben feltette a kérdést: mit vár a szegedi polgármester a tárlat bemutatásának megakadályozásáért Gyurcsány Ferenctől cserébe?

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a szervezőket is meglepte a tárlat iránti érdeklődés, mint mondták, több olyan város is jelentkezett a bemutatás szándékával – például Sopron és Bicske -, amely az eredeti tervek szerint nem szerepelt a vándorkiállítás állomásainak sorában. Végül hangsúlyozta: annak ellenére megtartják az október 23-ára tervezett békemenetet, hogy a baloldal megpróbálja súlyosan korlátozni a gyülekezés, szólás- és véleményszabadságot, illetve a baloldali sajtó elhallgatja a „Gyurcsány-terrort”. A békemeneten '56 hősei mellett a 2006-os „Gyurcsány-terror” áldozatairól is megemlékeznek – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

A CÖF-CÖKA szervezésében, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat kezdeményezésére szeptember 18-án útjára indított vándorkiállítást egy kamion rakterében rendezték be, és több mint húsz településen látható október 23-áig. A kamionon a kiállítás címe mellett az őszödi beszédből vett idézet szerepel: „Hazudtunk reggel, éjjel meg este”, illetve a „Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!” felirat. A kiállított tárgyak között gumilövedék, könnygázgránát kilövésére alkalmas karabély, akkori rohamrendőr egyenruha látható, továbbá öt televíziós képernyőn vetítik a 2006-os tüntetések felvételeit, a résztvevőkkel készített interjúkat. Eközben a hangszórókból az őszödi beszéd szól. (via MTI)