Az EGIS gyógyszergyár új tantermet alakított ki az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán

Online és jelenléti oktatásra egyaránt alkalmas, korszerű eszközökkel felszerelt előadótermet adtak át a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. A helyiség kialakítását, berendezését az Egis Gyógyszergyár Zrt. 15 millió forinttal támogatta.

A számos technikai újdonsággal és korszerű digitális oktatási eszközzel ellátott tanterem a jelenléti és az online oktatásra egyaránt alkalmas. Az újításoknak köszönhetően a hallgatók a távolból, fizikai korlátok nélkül is követhetik valós időben a Karon folyó, bemutatókkal kísért előadásokat. Emellett arra is van lehetőség, hogy az interaktív táblán megjelenített képi, illetve audiovizuális tartalmat felvételről később is visszanézhessék az érdeklődők. A tanterem ünnepélyes átadóján Prof. Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja elmondta: a most átadott tanterem lehetőséget nyújt arra, hogy kiszélesítsék a külföldi felsőoktatási intézményekhez fűződő kapcsolataikat, hiszen a digitális lehetőségek alkalmakat biztosítanak arra, hogy élőben vehessenek részt a hallgatók valamely partnerintézmény kurzusain.

„Ez a helyiség, amit ezek után nem ötös teremnek, hanem Egis-teremnek nevezünk majd, mindent tud, amit egy XXI. századi oktatási és konferenciateremtől elvárunk. Februárban én voltam az első előadó a SZTE GYTK-n, aki innen tarthatott meg egy előadást, és minden túlzás nélkül azt mondhatom: nagyszerű érzés volt megtapasztalni azt, hogy a hallgatókkal egyszerre, egy időben halljuk és látjuk egymást. Meggyőződésem, hogy ez a fejlesztés nem csak oktatástechnikai felzárkózást tett lehetővé. A hallgatóink ugyanis olyan többlettudásra tehetnek szert, amelyet a későbbiekben munkahelyeiken is kamatoztatni tudnak majd. Így válik ez a fejlesztés sokunk hasznára. A szociális következménye is kiváló, hiszen az online térben kialakulhat a személyes kohézió is” – mondta el Prof. Dr. Zupkó István.

A digitalizáció nem cél, hanem eszköz – emelte ki köszöntőjében dr. András Klára, az Egis Gyógyszergyár Zrt. humánerőforrás-igazgatója. „A stabilitás a biztos jelen, az innováció a biztos jövő. Az innováció nem csak a gyógyszergyár falain belül fontos a számunkra. Támogatjuk a következő generációt is. Tudjuk ugyanis, hogy a biztos jövőhöz szükség van olyan együttműködésre, mint amilyen vállalatunkat a Szegedi Tudományegyetemhez fűzi” – utalt az intézmény és a vállalat számos közös projektjére, aki a korszerű technikai lehetőségeknek köszönhetően a teremavató ünnepségen online vett részt.

Fotó: Samu Angelika / SZTE NKI

Ezt követően Spaits Tamás, az Egis Gyógyszergyár Zrt. Körmendi Gyáregységének analitikai fejlesztési laboratóriumvezetője osztotta meg videobejátszásban gondolatait, méltatva az Egyetem és az Egis között fennálló kutatói-oktatói együttműködést. A rendezvényt szakmai előadás zárta. Barta-Lévai Zsuzsanna, az Egis Gyógyszergyár Zrt. nemzetközi digitális betegközpontú megoldások menedzsere a gyógyszeriparban uralkodó digitalizációs trendeket mutatta be a hallgatóknak. A diákok képet kaptak arról is, e téren milyen feladatok, kihívások várnak a jövő gyógyszerészeire annak érdekében, hogy tudásukat folyamatosan frissen, naprakészen tarthassák.

A Szegedi Tudományegyetemet és az Egis Gyógyszergyár Zrt.-t számos közös projekt fűzi össze. Együttműködésük keretében indult el az SZTE-n – a vidéki egyetemek közül elsőként – a Gyógyszeripar A-tól Z-ig kurzus, amelyen az Egis szakemberei vezetik be a hallgatókat a gyógyszeripari folyamatokba. Emellett a közelmúltban lezárult, új galenikus gyógyszerek fejlesztését célzó pályázaton is – több konzorciumi partnerrel együtt – közösen dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem és az Egis Gyógyszergyár Zrt. munkatársai. A közös projektek sorában újabb állomás az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar rendkívül korszerű tantermének a kialakítása is.