Eladhatja a város a Cserepes sori piac területét

Ma volt a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság szokásos ülése, ahol tizennégy napirendi pontot tárgyaltak. A Szeged.hu azt írja, két ilyennél voltak érdekességek.

Az elsőnél az IKV kapcsán, ahol három képviselő, Chovanecz Kata, Német Ferenc és a nemrég lemondó Szabó Bálint nem akarták elfogadni a napirendi pontot több menet után sem. Állítólag azért kellett módosítani egy önkormányzati rendeletet, mert igazodnia kell a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal jogszabályrendjéhez.

Azonban volt egy érdekesebb pont a későbbiekben, itt a Cserepes sori piac telkének értékesítése volt a téma. Szabó Bálint egyenesen a rendelet visszavonását, a piac eladásának napirendről való levételét akarta elérni, de nem sikerült. Ezután még nem hagyta annyiban, a tudósítás szerint az ingatlanbecslővel próbálta megfogni a kérdést sikertelenül: öt igen, egy tartózkodás és két nem volt a szavazás eredménye, így a napirendet végül elfogadták.

Szabó később a Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-oldalán posztolt arról, hogy szerinte „csöppet sem szubjektív és elfogult” a tudósítás az esetről, mint írja, gratulál „Garai Szakács László »főszerkesztőnek«, a jelenlegi városvezetés egyik fő propagandistájának”. A képviselőt megkerestük írásban az esetről, amint válaszolt, azt közzétesszük.

Mint az ismert, az üzemeltető Cserepes Sori Piac Kft. (melynek 91%-kal többségi tulajdonosa volt a város) ügyvezetője, Rácz Attila 2020. november 26-án küldött Botka Lászlónak levelet, melyben írásbeli szavazást kezdeményezett többek között a piac sorsáról. A város honlapján található, három pontot tárgyaló dokumentum szerint a Szegedi Városkép és Piac Kft. élére kinevezett Rácz 2020. december 11-ével lemondott a Cserepes Sori Piac Kft. vezetéséről, és annak élére Vőneki Edit Máriát javasolta. A következő pontban már a piac „üzemeltetésének megszüntetésére, bezárására” tettek javaslatot, a bérlőknek 2021. január 31-ig terveztek felmondani akkor.

Ezt még egy későbbi kormányrendelet sem igazán tudta megakadályozni, 2021. január 31-ével örökre bezárta kapuit Móraváros ikonikussá vált olcsópiaca, a Cserepes sori. Egy árus kameránknak azt mondta, köztudott, hogy fű alatt már régen elpasszolták a területet egy befektetőnek, és igazából ezért is lett tönkre téve a piac. Az önkormányzat részérő nem lehetett tudni, vagy éppen nem volt nyilvános az, hogy milyen beruházás menne oda, ami szóba jöhetne az talán lakópark jellegű. „Sok minden szóba került már, de semmiről nincs döntés, és ugye nem 100%-ban önkormányzati tulajdon, tehát ezt is figyelembe kell venni” – mondta Nagy Sándor alpolgármester.

Idén áprilisban aztán elkezdték lerombolni a Cserepes sori piacot. Mint kiderült, a bontás miatt vissza kell fizetnie a Cserepes Sori Piac Kft.-nek a piros pavilonsor megépítésére kapott uniós támogatást, ez a kamatokkal együtt 16 millió forintot jelentett. Szó volt arról is, hogy újranyitnák a szombatonkénti kirakodóvásárt; a városvezetés még 2020. december 1-jén kezdett el tárgyalni egy befektetővel erről, de az nem volt megfelelő. Január végén egy másik vállalkozó, Gácsér Béla ajánlotta  a Cserepes sor 14–18. alatti ~2 hektáros területet. Ezt azonban visszavonta olyan előre nem látható körülmények miatt, minthogy koronavírus-járvány, valamint gazdasági válság van.