Ma kiderül, kap-e Nobel-díjat Karikó Katalin

Karikó Katalint már nem kell bemutatni, hiszen róla szóltak a hírek szinte minden nap, az elmúlt hónapokban legalább félszáz díjjal tüntették ki az mRNS-technológia kifejlesztésében játszott szerepéért. Idén két Nobel-díjra is esélyes, az egyiket ma fogják bejelenteni.

Karikó Katalin, az SZTE volt biológus szakos hallgatója és biokémikus doktora – kutatótársával, Drew Weissmannal együtt – az orvosi és a kémia kategóriában egyaránt esélyes lehet a 2021. évi Nobel-díjra. A mai nap jelentik be 11 óra 30 perckor a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, amelyet az orvosi és vegyészi doktorátussal rendelkező Szent-Györgyi Albert egyedül kapott meg 1937-ben.

A legtöbb 2021-es fiziológiai és orvostudományi Nobellel foglalkozó írásban három, maximum négy esélyest taglalnak a díj kapcsán, Karikó neve mindig köztük van. Tavaly Richard Dawkins világhírű brit evolúcióbiológus a Karikó Katalin munkásságáról szóló Wired magazin cikkét posztolta ki Twitterre ezzel a kijelentéssel: „Give this woman a Nobel Prize.” Ezt talán nem is kell lefordítani, de magyarul annyit tesz: „Adjanak ennek a nőnek Nobel-díjat!”

Amennyiben nem nyerné meg ma, még szerdán is izgulhatunk érte a kémiai Nobel-díj miatt, bár ott kevésbé tartják esélyesnek a versenytársak tudományos idézettségei miatt. Szó volt arról is, hogy ilyen hamar nem szoktak díjat osztogatni a tudományos eredmények eléréséért, de talán a pandémia az a rendkívüli esemény, ami kivételt fog jelenteni. Azonban ami nagyban növeli az esélyeit, az a sok, elmúlt hónapokban kapott díj. Többek között a Horwitz-díj, a Rosenstiel-díj, az Albany-díj, a Breakthrough-díj és a Lasker-díj; ez utóbbi kettőt a Nobel-díj előszobájaként tartják számon.

Az átadót élőben is lehet majd alább követni: