Emésztőgödörbe esett és majdnem meghalt egy két és fél éves gyerek, az anyja ellen vádat emeltek

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a nővel szemben, akinek figyelmetlensége miatt két és fél éves gyermeke egy több, mint három méter mély emésztőgödörbe esett és maradandó sérüléseket szenvedett – szól a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A vádirat szerint az egyik megyebeli faluban élő nő 2020. április 29. napján, délelőtt, otthonában tartózkodott a két és fél éves, valamint az egy éves gyermekeivel, míg a férje dolgozott. A vádlott 11 órakor kisebbik gyermekét babakocsiba fektette, az udvarra tolta, míg nagyobbik gyermekét segítségül hívta a bekerített tyúkudvar takarításához. Az udvarban egy használaton kívüli, de tyúktrágyát és növényi hulladékot tartalmazó emésztőgödör is volt, amelynek zárófedelét a vádlott eltávolította azért, hogy az udvari szemetet abba belerakhassa. A vádlott egy gereblyét adott a két és fél éves gyermeknek, miközben ő is az udvart takarította. Munka közben a vádlott hátat fordított a gyermekének, aki a gereblyézés során háttal belezuhant a mintegy három méter mély emésztőgödörbe.

A nő a történteket észlelve segítséget kért a szomszédtól, illetőleg értesítették a katasztrófavédelmet is. A kiemelést követően a helyszínre érkező mentők a gyermeket újraélesztették, majd mentőhelikopterrel kórházba szállították. A sértettnél az aknába esés és az ott levő klórgáz okozta légzési és keringési elégtelenség miatt a klinikai halál is beállt. A szakszerű újra élesztés következtében a gyermek keringését vissza lehetett hozni, azonban a maradandó fogyatékosságot okozó folyamat már visszafordíthatatlanná vált. A vádlott cselekménye következtében a sértett közvetlen életveszélyes állapotban volt.

A vádirat szerint a vádlott a szülői feladatából fakadó kötelezettségét súlyosan megszegte akkor, amikor az elkerített udvarrészbe a gyermeket beengedte, majd a sértett jelenlétében az emésztőgödör fedelét leemelte és az elvárható figyelmet elmulasztotta akkor, amikor a sértett az emésztőgödör közelében tevékenykedett.

A főügyészség a vádlottal szemben életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.