Több mint 32 millió forintnyi eurót kapott volna a holland embercsempész, ha nem fogják el

A Szegedi Járási Ügyészség letartóztatását indítványozta annak a holland férfinak, akit tegnapelőtt embercsempészésen ért tetten a rendőrség Szeged határában – írja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A megalapozott gyanú szerint a szerdán hajnalban, a szerb-magyar zöldhatáron illegálisan átkísért 22 fős külföldi csoportot a gyanúsított a délutáni órákban  az ásotthalmi erdőknél, megbízója utasításai alapján egy kisteherautóba felvette. Ezután az illegális határátlépőkkel Nyugat-Európába indult, azonban Szeged térségében az 55-ös főúton a rendőrség munkatársai megállították. Az intézkedés során a járműbe zsúfolódott 22 fő magát szír állampolgárnak vallotta, azonban sem személyazonosságukat, sem Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően tanúsítani nem tudták.

A Magyarországon való sikeres átjutás esetére a férfi és társai részére a migránsok még Szerbiában fejenként 4.000 eurót helyeztek letétbe, ismeretlen személynél. A minősített embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés-elrejtőzés veszélyére, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája ügyeleti tevékenység keretében, a holnapi napon, telekommunikációs eszköz útján tartandó ülésén fog dönteni.