Negyedik napja minden nap kap egy díjat Karikó Katalin

A Bolyai-díj Alapítvány Kuratóriuma és alapítói örömmel jelentik be, hogy 2021-ben Karikó Katalin kapja a magyar tudományos élet egyik legrangosabb elismerését. Karikónak kedd óta ez a negyedik díja.

Az 1998-ban alapított és kétévente átadott Bolyai-díjat azzal a céllal hozták létre, hogy az emberek értékrendjében méltó helyre emeljék a tudást és a tudományt, így biztosítva a tudósokat megillető társadalmi elismertséget. A civil kezdeményezésre, magántőkéből létrehozott alapítványi díjat azok a magyar állampolgárságú vagy magyar származású személyek kaphatják meg, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket érnek el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

A 100 000 euró pénzjutalommal járó elismerésről egy tizenöt tagú, független díjbizottság dönt, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök, további tizennégy tagjának felét a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, másik felét pedig a Bolyai Díj Alapítvány alapítói delegálják a magyar tudományos és gazdasági élet kiemelkedő személyiségei közül.

„Karikó Katalin kutatóbiológus úttörő szerepet játszott a Covid-19 elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztésében, és eredményeit világszerte figyelemmel kíséri az akadémikus közeg és a közélet egyaránt” – emelte ki Dr. Szabó Gábor, a Bolyai Díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke. A Bolyai-díjat az idei évben a MOL Magyarország is támogatja, amelynek fontos célkitűzése a hazai tudás erősítése.

Karikó Katalinnak a héten ez egyébként a negyedik díja, kedden a Francia Tudományos Akadémiától a Grande Médaille elismerést kapta meg, szerdán a Dr. Paul Janssen-díjat, csütörtökön pedig az UNESCO és a L´Oreal tudományos díját.

Az első Bolyai-díjat 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, Dr. Freund Tamás neurobiológus kapta, majd őt követte Dr. Roska Tamás informatikus, Dr. Bor Zsolt fizikus, Dr. Lovász László matematikus, Dr. Ritoók Zsigmond ókorkutató, klasszika-filológus, Dr. Perczel András vegyész, Nusser Zoltán neurobiológus, Pál Csaba biológus, valamint É. Kiss Katalin nyelvész. A legutóbbi díjazott Barabási-Albert László hálózatkutató volt 2019-ben: a fizika doktora, akinek a hálózatkutatás területén olyan nagy hatású publikációk köthetőek a nevéhez, mint a The Diameter of the WWW, A hálózatok tudománya, vagy épp a Villanások – a jövő kiszámítható, de szintén a nevéhez fűződik A képlet. A siker egyetemes törvényei című bestseller kötet is, amelyben a sikert meghatározó tényezőket tárja fel.