Kedden, szerdán és csütörtökön is kapott díjat Karikó Katalin

Öt kutatónőnek, köztük a Covid-19 elleni mRNS-alapú oltás kidolgozásában úttörő szerepet játszó Karikó Katalin biokémikusnak ítélték oda idén az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díját – közölte csütörtökön a párizsi székhelyű szervezet.

A 100 ezer eurós pénzdíjjal járó L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű elismerést 24. alkalommal adják át. A díj célja a világ öt kontinenséről származó női kutatók pályafutásának támogatása, és az előttük álló akadályok leküzdésének segítése – olvasható a közleményben. Az indoklás szerint a magyar biokémikus a pennsylvaniai egyetem tanáraként, az észak-amerikai kontinens jelöltjeként érdemelte ki a díjat az mRNS-alapú technológia tökéletesítésében vállalt kivételes szerepéért, amellyel lehetővé vált a döntő lépés olyan koronavírus-ellenes oltások létrehozásában, mint amelyineket a Pfizer/BioNTech és a Moderna fejlesztett ki.

Továbbá az UNESCO és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díját

  • Európa képviselőjeként Maria Angela Nieto Toledano spanyol embriológus, az alicantei Szent János Idegtudományi Intézet kutatója nyerte el azzal, hogy utat nyitott új terápiás megközelítések előtt az onkológiában.
  • Az Afrikát képviselő Agnes Binagwót, a kigali (Ruanda) Global Health Equity Egyetem professzorát azért tüntették ki, mert munkásságával jobb hozzáférést biztosított a HIV, a malária és a tuberkulózis elleni küzdelem eszközeihez.
  • A kínai Csöcsiangi Egyetem professzorát, Hailan Hu-t az újgenerációs antidepresszánsokkal kapcsolatban végzett idegtudományi kutatásokért tüntették ki Ázsia és a csendes-óceáni térség jelöltjeként.
  • Latin-Amerikából és a Karib-térségből egy kubai tudós, Maria Guadalupe Guzman Tirado, a havannai Trópusi Betegségek Intézetének kutatója kapja a L'Oréal-Unesco-díjat a dengue-láz kezelésében végzett úttörő munkájáért.

A 66 éves Karikó Katalinnak, a BioNTech német laboratórium alelnökének kedden ítélték oda a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t, amelyet kétévente kap meg egy-egy jeles francia vagy külföldi tudós.

Szerdán az mRNS-en alapuló gyógyszerfejlesztés útját megnyitó kutatóként nyerte el Karikó Katalin Drew Weissmannal a Dr. Paul Janssen-díjat. A Johnson & Johnson gyógyszercég a „vakcinatudományi szuperhősök” elismerését 2021. szeptember 28-án késő délután a legnagyobb videomegosztó portálról elérhető „Heuréka pillanatok” című élő műsorában jelentette be.