Most bárki javíthat a szegedi közösségi közlekedésen, és még pénzt is kereshet vele

Szeged életében újra eljött egy, a városnak és az itt élőknek is fontos esemény, a forgalomszámlálás. Ez – azzal együtt, hogy befolyásolja a jövőbeni menetrendet, járatsűrűséget – számos embernek biztosít alkalmi munkát, melyet a Produkteam Kft. szervez meg az Szegedi Közlekedési Társasággal és a Volánbusz Zrt.-vel együtt.

Sokan találkozhattak már közösségi közlekedési eszközökön a forgalomszámlálási munkát hirdető plakátokkal, mivel szinte mindegyik járművön beléjük futhatunk. Az emberek nagy része utálja az ilyeneket, legfeljebb akkor olvasgatja, ha épp lemerült a telefonja és unatkozik. Ez viszont nem egy átlagos hirdetés egy átlagos munkáról.

A város számára kulcsfontosságú a közösségi közlekedés, hiszen ez adja az egyik alappillérét egyrészt a mindent átható mobilitásnak, másrészt annak a zöld koncepciónak, amely a város élhetővé tételét tűzte ki célul. Ezt többek között forgalomszervezéssel próbálják vonzóbbá tenni, hogy a közlekedők a hatékonyabb, zöldebb utat válasszák az autókkal szemben. A közösségi közlekedés vonzóbbá válásához nagyban hozzájárul például a jó menetrend.

Ez csak akkor lehet jó, ha mögötte van milliónyi pontos adat, amit fel tudnak dolgozni a közlekedési társaságok és a város. Az adott időszakokban közlekedők száma is ilyen, összegyűjtésükhöz utasszámlálók kellenek, akik precízen és megbízhatóan dolgoznak, mert egy Szeged méretű város közösségi közlekedés komplex rendszer. A forgalomszámlálás eredménye tehát mindenki életére, a város gazdaságára is hatással lesz, mivel befolyásolja a menetrendet, ennek legkisebb változtatása pedig alapjaiban boríthat mindent.

Mindez a lebonyolító Produkteam Kft.-nek és a közlekedési társaságoknak kihívás, az utasszámlálók dolga könnyű. Sok adat kell, így a cégek több mint ezer embernek adnak munkát. Nem igényel különösebb végzettséget; diák, felnőtt és nyugdíjas egyaránt jelentkezhet. Tulajdonképpen fizetik azt, ahogy ülünk a járművön és számoljuk a fel- és leszálló utasokat. A forgalomszámlálás október 13-án, szerdán és 16-án, szombaton lesz, mindkét napon akár üzemkezdettől üzemzárásig is lehet vállalni a műszakot, de természetesen nem kötelező az egész napot vinni, rövidebb műszakokat is van lehetőség elvállalni. Jelentkezni erre a linkre kattintva tudsz, ahol adataidat kell megadnod egy Google Formot kitöltve.