Kedden robotikai verseny, a World Robot Olympiad negyedik regionális elődöntője zajlott a TIK-ben

Az egészségügyben is használható segítőrobotokat építettek a jövő programozói a World Robot Olympiad nemzetközi LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi verseny negyedik, regionális fordulójában, melynek helyszíne az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Átriuma volt május 31-én, kedden – szól az egyetemi hírportál beszámolója.

Az Edutus Egyetem ebben az évadban is a hazai főszervezője a World Robot Olympiad Lego robotika versenyeknek, amelynek legutóbbi fordulóját a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve rendezték meg. A WRO szegedi elődöntőjén 19 csapat vett részt, a versenyzők Ceglédről, Orosházáról, Zákányszékről, Bajáról, Kecskemétről, Kiskunmajsáról, Mórahalomról és Szegedről érkeztek.

Az eseményt Fendler Judit, az SZTE kancellára nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az egyetem és a klinikai központ is egyre több robottechnológián alapuló egészségügyi eszközt használ, amelyeknek irányítása sokkal könnyebben tanulható azoknak, akik már gyermekkorban is megismerkednek a programozással.

A RoboMission kategórián belül három korcsoportban – Elementary (8–12 évesek), Junior (11–15 évesek), Senior (14–19 évesek) – rendeznek elődöntőket. A budapesti, miskolci és a tatabányai forduló után Szeged volt a házigazda és a selejtezők sora Balatonfüreden zárul. Így alakul ki a Nemzeti Döntő mezőnye, a legjobbak Győrben találkoznak július 7-én és 8-án.

A nemzeti döntő legjobbjai pedig majd Dortmundban, a WRO világdöntőjén Magyarországot képviselhetik.

A 2022-es robotverseny témája a My robot, my friend!, ami azt jelenti, hogy az indulóknak olyan segítő robotokat kell tervezniük és programozniuk, amelyek a kerti munkában, a mentési akciókban, és a kórházi ellátásban segítik a dolgozók munkáját. 

Szögi Zoltán, az Edutus Egyetem vezetőségének tagja a megnyitón kiemelte, hogy mindig örömmel tér vissza szülővárosába, Szegedre, és örömmel látja, hogy egyre többen érdeklődnek a robotika iránt itt is és az ország minden területén. A vezérigazgatótól megtudhatták a jelenlévők, hogy Balatonfüreden még lesz egy nemzetközi megmérettetés a világdöntő előtt, egy Friendship Invitational, ahol közel 25 ország legjobbjaival mérhetik össze a tudásukat az ifjú magyar robotépítők.

A csapatok a versenyre előre megírt programmal érkezhetnek, ami alapján a robotnak egy versenypályán kell a szabályban előírtak szerint teljesíteni a feladatot meghatározott időre:

  • Az Elementary csapatok feladata az volt, hogy egy olyan robotot építsenek, ami LEGO akadályokkal teli pályán lenyírja a füvet, komposztálja a gyomokat úgy, hogy közben vigyáznak a katicákra.  
  • A Junior csapatok robotjának feladata az volt, hogy egy égő gyárépületben meghatározza a bent ragadt emberek helyzetét és biztonságba helyezze a veszélyes anyagot.
  • A Senior korosztálynak pedig egy kórházba kellett segítő robotot építeni és programozni, amely a szennyes mosásában és a betegek szórakoztatásában segít.

A szegedi forduló végén a díjakat az SZTE stratégiai rektorhelyettese, Széll Márta adta át, aki beszédében párhuzamot vont a LEGO és az SZTE között. Szerinte mindkettő több, mint aminek első ránézésre tűnik: a LEGO elsősorban talán játék, de valójában egy olyan fejlesztő eszköz, amely sokrétűen hozzájárul a fiatalok képzéséhez, és játékos formában juttatja tudáshoz a használóit. A Szegedi Tudományegyetem is sokkal több, mint egy oktatási intézmény: olyan közösség, amelynek tagjai egy jobb jövőért tesznek nap, mint nap.

A győri, nemzeti döntőbe a fordulóból korosztályonként és kategóriánként az indulók fele jutott tovább. Az eredmények a következőképpen alakultak:

 Az Elementary korosztályban

  • I. helyezett: RoboLéták
  • II. helyezett: Kermitek
  • III. helyezett: VPAI-ROB.I
  • IV. helyezett: V-Smart

Ők kvalifikálták magukat a július 7. és 8. között Győrben megrendezésre kerülő nemzeti WRO döntőbe.

 A Junior korosztályban

  • I. helyezett: Lisztes Robotok
  • II. helyezett: Újvárosi T-800
  • III. helyezett: CsiThVics
  • IV. helyezett: G.T. Team

Ezek a csapatok mind bejutottak győri WRO döntőbe.

 A Senior korosztályban

  • I. helyezett: KBJG22
  • II. helyezett: Kódokozók
  • III. helyezett: Kopasz Főn(x)

 Az első két helyezett jutott tovább Győrbe.