Ezek lehetnek a legelső színes fényképek Szegedről

A színes fényképezés technológiája jóval később született csak meg, mint magáé a fotográfiáé. Míg előbbi már bontogatta szárnyait a XIX. század első felében, utóbbi jóval később indult útnak. De mi is számít színes fényképnek? És mikor készültek az elsők Szegedről?

1861-ben egy skót matematikus-fizikus, James Clerk Maxwell bemutatott egy fényképet egy színelméleti előadáson Londonban. Csakhogy ez nem egyetlen felvétel volt, hanem három: egy piros, egy zöld és egy kék. Ezek úgy jöttek létre, hogy minden kattintás előtt színszűrőt cseréltek a lencsén. Így kaptuk meg az első ismert színes fényképet, egy skótmintás masniról, de ez valójában nem számít teljes értékűen színes fényképezésnek.

A másik korai technológia, mellyel keverhető a valódi színes fotográfia, az az utánszínezés, azaz amikor egy fekete-fehér fényképet előhívását követően, kézzel festenek meg. Ilyen módszerrel számos szegedi képeslap készült a múlt évszázad első felében, és jellemző rájuk, hogy azért távol állnak a valóságtól, akár más színt is kaphattak bizonyos épületek vagy részletek az adott képen.

A valódi színes fényképezés a XX. század legelején jelent meg, de szélesebb körben való elterjedésére sokat kellett még várni. Budapestről az első igazinak mondható színes fényképeket (melyek nagyon fakók, színt nem sokat tartalmaznak, élénkségről ne is álmodjunk) 1913-ban készítette Auguste Léon kémikus.

De mikor készültek az első, igazán színes magyar fényképek? Ha megnézzük, mikorra datálták a Fortepan szerkesztői adott hazai városokban az első színes fényképeket (ez persze nem azt jelenti, hogy tényleg ezek az elsők az adott helyen), azt látjuk, hogy Magyarországon az 1930-as évek végén kezdett terjedni a dolog: a Balatonról 1936-os, Pécsről és Budapestről 1938-as, Miskolcról 1941-es, Szegedről pedig 1942-es az első ilyen fénykép. A legelső, ami az országban készült, 1934-ből való.

Fotó: Szőke Annamária / Anonime / Fortepan

Fotó: Szőke Annamária / Anonime / Fortepan

Fotó: Szőke Annamária / Anonime / Fortepan

Szegedről három felvétel van 1942-ből: kettőn a Dóm tér látható valamilyen esemény, talán egy esküvő alatt, egyen pedig a Széchenyi tér és a városháza. Nem tudjuk teljes bizonyossággal, hogy ezek lennének a legelső színes fotók Szegedről, de egyelőre legjobb tudomásunk szerint azok. Olyan forgatókönyv is létezhet persze, hogy a legelsők egyszerűen nem maradtak fenn, eltűntek az elmúlt évszázadban valahol.

Az első Szegeden készült színes fényképek egyébként teljesen biztosak, hogy nem ezek, hiszen a Móra Ferenc Múzeumtól azt tudtuk meg, hogy a legendás szegedi fotós, Liebmann Béla családját már 1938-ban megörökítette így, ugyanakkor ez egy otthoni fotó, és túlzottan színesnek sem mondanánk.