Hölgyeim és uraim, bemutatkozik a vidék legterebélyesebb tölgyfája!

Deszk és Klárafalva között nagyjából félúton, a Maros-töltéstől egy köpésre található egy hatalmas fa. Nem csinált ez a fa semmi különöset élete során, csak nőtt – egészen addig, amíg 638 centiméterével nem lett a legnagyobb tölgy az egész megyében. Ez itt a Szegeder túrablogjának első ajánlója, ami a nagy deszki tölgyhöz vezet.

Vannak emberek, akik bélyeget gyűjtenek, vannak emberek, akik bélyeget tesznek a nyelvük alá, és vannak, akik fák törzskörméretét tartják számon. Utóbbiaknak köszönhető, hogy tudjuk, melyek a legnagyobb fák az országban, és melyek Csongrád-Csanád megyében. Az elmúlt két évtizedben ugyanis több ezer fát mértek le túrázók, létrehozva ezzel egy értékes és érdekes adatbázist. Innen tudhatjuk azt is, hogy melyik a legnagyobb magyar fa: az 1203 centiméteres törzskerületű gemenci fekete nyár.

De térjünk haza: a deszki nagy fát a Google Maps is látványosságként jelöli, és valóban az, még két évvel ezelőtti ottjártunkkor is rögtön utánunk egy négyfős család látogatta meg a terebélyes tölgyet, ami a kilencvenkettedik legnagyobb tölgyfa Magyarországon. Micsoda, kilencvenkettedik? Na de hát akkor ez egy átverés, ez nem is nagy fa, kérem vissza a pénzemet! – zsörtölődhetnénk, de érdemes előbb megvizsgálni a hazai faállományt. Egyrészt az országban kurva sok fa van, másrészt ezek jórészt nem Csongrád megyében találhatók, hiszen itt elsősorban a mezőgazdálkodás foglalja a helyet. A deszkit megelőző közel száz fa legjava északabbra, az erdőkkel jobban borított tájakon lelhetők meg.

Ha csak a megyét nézzük, máris a legnagyobb tölggyel van dolgunk.

Az egészen pontos megfogalmazás szerinti kocsányos tölgy a 43-as főútról közelíthető meg, amelyről a Deszk-Fehértói-főcsatornánál kell balra fordulni. Persze nem autóval a legideálisabb elérni a helyszínt, kerékpárral vagy akár gyalog a Maros-töltésen szép kilátás mellett tudjuk megközelíteni, végig műúton. Előbbi módszerrel fél óránkba telhet az út oda, utóbbival kettőbe. Bármivel is érkezünk, ha megláttuk a főcsatorna végén levő vízitelepet, jó helyen járunk.

Ennek a túloldalán van az erdő, aminek főbejáratán belépve azonnal megpillantjuk a nagy fát, melyet 2002-ben fedeztek fel. Mármint addig is ott volt, meg látták is emberek, de nem tudták, milyen szép nagy. Ekkori törzskerülete 607 centiméter volt, 2020-as mérések alapján pedig már 638 centivel terebélyeskedik. Magassága egyébként – bár ezt fáknál ritkán tudni – 27 méter körül lehet, azaz mindössze egy méterrel alacsonyabb az öttömösi betontoronynál.

Persze más érdekeset is rejt ez a közeli vidék: a végtelenbe kanyargó töltés megnyugtató látványán túl ott van a karnyújtásnyira húzódó Maros folyó is. A Maros, ami valamiért annyira alulértékelt a szegediek életében, holott ugyanúgy elfolyik az ablakaink alatt, mint a Tisza. De erről máskor.

A Szegeder Túrablog helyszíneit térképre is tettük, ami ide kattintva érhető el.