Civil szervezet vezérigazgatója lesz Novák Katalin

Novák Katalin egykori köztársasági elnök az X-en jelentette be, hogy a jövőben egy civil szervezet vezetőjeként fog dolgozni, szúrta ki a Telex.

A februárban lemondó Novák az XY Worldwide nevű szervezet vezérigazgatója lesz, ami a világszerte összeomló születésszámokra szeretne „úttörő megoldásokat” kidolgozni. Emellett ő a szervezet egyik társalapítója is posztja szerint. Izgatottan várom, hogy társalapítómmal, Stephen J. Shaw-val elindulhassunk ezen az új úton, hogy korunk legnagyobb demográfiai kihívásával foglalkozzunk.

Az Index azt írja, az XY Worldwide a világ vezetőivel, politikai döntéshozókkal és oktatókkal dolgozik együtt, elsősorban az emberekre összpontosítanak, és azokra a társadalmi-gazdasági és kulturális akadályokra, amelyek megakadályozzák az egyéneket abban, hogy megvalósítsák családalapítási ambícióikat.

„A nem tervezett gyermektelenség kockázatainak jobb tudatosításával és a túlnépesedésről és termékenységről szóló félrevezető narratívák megkérdőjelezésével az XY Worldwide képessé teszi az egyéneket és párokat arra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a szülői létről az elkövetkező generációk számára” – fejtette ki Novák.

Stephen J. Shaw egy brit származású demográfus és dokumentumfilmes, aki a neves kanadai klinikai pszichológus és bestselleríróval, Jordan B. Petersonnal beszélgetett tavaly, és a magyarországi családtámogatási politikát említette neki, mint az egyetlen ismert példát a kormány által előírt ösztönzőprogramra, amely szerinte mérhetően lassította a népességfogyást.

Novák korábban családügyi államtitkár volt, és köztársasági elnökként is szívügye volt az alacsony születésszám elleni küzdelem. Ebben egyik szövetségese pedig az újdonsült jobboldali élharcos, Elon Musk volt, jegyzi meg a Telex cikke. Novák február 10-én mondott le a köztársasági elnöki pozíciójáról, mert a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva kegyelmet adott K. Endrének.