Rászállt az Átlátszóra és a Transparency Magyarországra a Szuverenitásvédelmi Hivatal

„Egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít” a Szuverenitásvédelmi Hivatal a Transparency International Magyarország (TI) ellen – közölte a hivatal június 18-án a civil szervezettel. A Telex szerint az állami szerv hatoldalas levelében 62 kérdést tett fel a „külföldről származó támogatás” felhasználásával kapcsolatban, mivel szerintük a TI a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytat.

A Transparency közleményében azt írja, a hivatallal az „a hatalom szándéka”, hogy „támadja a kritikát megfogalmazó polgárokat és civil szervezeteket, ellentétes Magyarország Alaptörvényével és az Európai Unió alapvető értékeivel”. Ezen az állásponton van az Európai Bizottság is, ezért februárban kötelezettségszegési eljárást indított a kormánnyal szemben.

Hozzáteszik, „kis odafigyeléssel a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak is feltűnhetett volna, hogy a kérdései túlnyomó többségére a választ megtalálja a honlapunkon, valamint a mindenki számára hozzáférhető nyilvános kiadványainkban”. A TI a Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt az Alkotmánybírósághoz is fordult korábban, többek közt azért, mert „eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni”.

Azt később az Átlátszó oknyomozó portál is nyilvánosságra hozta, hogy ők is kaptak kérdéseket a Szuverenitásvédelmi Hivataltól. Ezek között szerepel az is, hogy „fejtse ki részletesen, milyen módon működik együtt a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal, melyet a honlapján együttműködő partnerként tüntet föl”. Ők is jelezték, korábban többször hangot adtak a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatos fenntartásaiknak.