Corvin-lánc mellett emlékérmét is kapott Karikó Katalin és Krausz Ferenc kedden

Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjas kutatóknak Magyar Corvin-lánc kitüntetést adott át Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden. Emellett mindkettejük tiszteletére emlékérmét bocsátott ki kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is, az érméket Matolcsy György jegybankelnöktől vehették át.

A Sándor-palotában megtartott ceremónián az államfő köszöntőjében arról beszélt, hogy mindkét kitüntetett olyan felfedezéseket tett, amelyekre kutatók és tudósok sora tud építeni a jövőben, bővítve az emberiség tudományos eredményeit. Ajtót nyitottak a tudományban új felismerések és megismerések, új lehetőségek felé.

Sulyok Tamás szavai szerint a rengeteg munka, évtizedek szakmai nehézségei, lemondások és küzdelmek sora beérett, hiszen mindketten a világ csúcsára jutottak, ezzel hatalmas büszkeséget szerezve hazánknak. A mai világban kevés olyan sikeres ember akad, aki hasonló természetességgel tudja venni, kezelni a rivaldafényt, mint Karikó Katalin és Krausz Ferenc – fogalmazott Sulyok, ezzel kiemelve példamutató szerénységüket.

Ők azok, akik ismerik a magyar rögvalóságot, hiszen beleszülettek.

De ismerik közös kultúránk, nyelvünk, sajátos gondolkodásmódunk, nemzeti értékeink és hagyományaink erejét is. Bebizonyították, hogy Kisújszállás vagy Mór nincs is olyan messze a csúcsoktól. És ezzel hitet adtak Nyírbátortól Kőszegig, sőt, Beregszásztól Szabadkáig minden tehetséges magyarnak, hogy érdemes küzdeni, tűrni és dolgozni.

A közlemény szerint Karikó Katalin beszédében megígérte, hogy minden tudását latba veti annak érdekében, hogy segítse a hazai egyetemek tudományos munkáját és arra ösztönözze a jövő kutatóit, hogy maradjanak a pályánál. Krausz Ferenc pedig megköszönte a szavakba nehezen önthető megtiszteltetést és szeretetet, és kiemelte tanárai meghatározó szerepét abban, hogy elindult a kutatói pályán.

Fotó: Sulyok Tamás / Facebook

Az MNB a két tudós tiszteletére 7500 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott forgalomba a magyar származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő sorozatában. Matolcsy György, az MNB elnöke a budapesti kibocsátási ünnepségen tartott beszédében elmondta, 1901 óta nem történt meg, hogy egyszerre két magyar kap Nobel-díjat, ráadásul először kapta meg az elismerést magyar női tudós.

Karikó Katalin az ünnepségen nagy megtiszteltetésnek nevezte – és mint mondta, soha nem álmodott arról –, hogy az MNB egyszer érmét bocsát ki az arcképével és nevével, mint ahogy arról sem álmodott, hogy Amerikába kerül, vagy hogy Nobel-díjas tudós lesz. Krausz Ferenc az ünnepségen szintén nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Neumann János vagy Gábor Dénes után most az ő arcképe és neve jelenik meg emlékérmén.

Az emlékérméket három grafikusművész tervezte, és limitált, hat-hatezer példányban jelennek meg, az ezüst érmék tükörfényes, a színesfém változatok selyemfényes kivitelben. Az érmék szerdától a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül érhetők el. Az ezüst érmék – a rendelkezésre álló készlet erejéig – három hónapig, a színesfém változatok egy évig névértéken vásárolhatók meg.

Az ünnepélyes kibocsátáson Karikó Katalin és Krausz Ferenc az érmékből tiszteletpéldányt, valamint az aranyból készült próbaveret egy-egy példányát vehették át.