VSquare: Nem osztanak meg minden infót a NATO-tagországok Magyarországgal

A magyar kormány lojalitásával kapcsolatos kételyek régóta visszavetik az információáramlást, különösen a hírszerzési információk megosztását Magyarország és a többi NATO-tagállam között – mondta egy brüsszeli NATO-tisztviselő a VSquare-nek.

A hírlevelet szemléző Telex írása szerint ez azt jelenti, hogy Magyarország kevesebb információt kap egyrészt a szövetségeseitől kétoldalúan, másrészt a központi NATO-csatornákon keresztül. „A probléma az, hogy a következményeket mindenki érzi, mivel a tagok kevésbé érzékeny hírszerzési információkat osztanak meg a központi NATO-csatornákon keresztül, tudva, hogy Magyarország is a címzettek között van.” 

A név nélkül nyilatkozó NATO-tisztviselő szerint a korábbi gyakorlat helyett a hírszerzési információt más csoportokban osztják meg, ahol Magyarország nincs ott, a magyar tisztviselők pedig legtöbbször nem is tudnak ezekről a csoportosulásokról és arról, hogy ők nincsenek meghívva. A forrás szerint ráadásul nem is csak a katonai vonatkozású információkról van szó.

„Még ha megbízunk is a vezető hírszerző tisztjeikben, végső soron, ha megosztjuk velük az információkat, azok olyan jelentésekbe kerülhetnek, amelyek Orbán asztalára kerülnek. A mi problémánk az ország politikai vezetésével van.” A VSquare szlovák partnere, a Ján Kuciak Nyomozó Központja szerint Szlovákiával is korlátozzák az információcserét, mióta Robert Fico kormánya tavaly újra hatalomra került.

Szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Budapesten járt, ahol orbán Viktorral tárgyalt Magyarország és a NATO közötti vitás kérdésekről. A VSquare cseh forrása szerint két téma volt terítéken, egyrészt Magyarország „kemény vétójának” feloldása Mark Rutte volt holland miniszterelnök NATO-főtitkári pályázatával szemben, másrészt a legújabb ukrajnai segélycsomag engedélyezése.