Karácsony Gergely megismételné a budapesti főpolgármester-választást

Azt gondolom, a kialakult helyzetre egyetlen válasz van: ha Budapesten megismételjük a főpolgármester-választást– jelentette ki Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A Telex beszámolója szerint a főpolgármester akkor is emellett áll ki, ha végül a pénteken esedékes újraszámolás után az NVB őt hozza ki győztesnek.

A főpolgármester Vitézy Dávid fellebbezésére az NVI által elrendelt újraszámolásra reagálva kezdeményezi a megismételt választást. Szerinte ugyanis riválisának kezdeményezése csak tovább bonyolította a helyzetet, ezért „tiszta vizet kell önteni a pohárba”. Amennyiben az NVB nem fogadja be indítványát, Karácsony a döntést a Kúrián fogja megtámadni, végső esetben pedig az Alkotmánybírósághoz fordul.

Vitézy Dávid is reagált Karácsony felvetésére. Az LMP-jelölt szerint a választás vasárnap már megtörtént, és „végre abban kellene tisztán látni”, hogy abban ki volt a győztes. Élesen támadta Karácsony Gergelyt, akinek a sajtótájékoztatója szerinte gyakorlatilag arról szólt, hogy „addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri”.

Karácsony többek közt azt kifogásolja, hogy sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni. Vitézy azzal az indokkal kért újraszámlálást, hogy 20 kerületből, 202 szavazókörből kapott bizonyítékot arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók.

Mint ismert, vasárnap rekordrészvétel mellett Karácsony Gergely rendkívül szoros versenyben, 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást Vitézy Dávid előtt.