Több mint 60 milliárdot kapnak a kórházak adósságaik rendezésére

A kórházak adósságrendezésére 63,4 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány, közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a szomszédságban dúló háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta gazdasági válság miatt az egészségügyi kiadások is jelentősen megnőttek. A kormány azonban elkötelezett a kórházak likviditási problémáinak mielőbbi rendezése mellett, ezért fogadta el a BM javaslatát a működési támogatás biztosításáról.

Az elfogadott javaslat alapján 63,4 milliárd forint működési támogatást kapnak a járó-és fekvőbeteg-ellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, továbbá a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok. A működési támogatást április 30-ig utalványozza az egészségügyi szolgáltatóknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a kiegyenlítés feltételeit a kormányrendelet tartalmazza. Tavaly novemberben az egészségügyi intézmények lejárt kötelezettségállományának csökkentéséért több mint 90,2 milliárd forint összegű támogatást fizettek ki.

A Népszava korábban megírta, március végéig az egészségügyi intézmények tartozása tetemes, majdnem 110 milliárd forint volt. A lap értesülései szerint a kormány nyárig két részletben 104 milliárd forintból rendezné az adósságot: a mostani 63,6 milliárd forint után további 40 milliárdot júniusban utalhatnak át az egészségügyi intézményeknek. Az első részletet főként az állami szolgáltatók felé összegyűjtött tartozás kiegyenlítésére kellene használniuk az intézményeknek. Azonban míg a kórházak adóssága 2023-ban átlagban havonta 3,7 milliárd forinttal nőtt, addig

2024-ben ez az összeg már havi 20 milliárd volt.

A 2023-as szolgáltatásfelfüggesztések mintegy 10–15 százalékában eszközellátási zavarok álltak a háttérben a lap szerint. Az általános eladósodásra Takács Péter egészségügyi államtitkár a finanszírozás átalakítását szorgalmazza. Az Economx az államkincstár friss adataira hivatkozva azt írta, a négy modellváltó orvosegyetem – köztük a szegedi is – tartozása február végén összesen 18,7 milliárd forint volt.