Gyanús lett Magyar Péter a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak, vizsgálatot indítanak

Vizsgálatot indít a nemrég felállított Szuverenitásvédelmi Hivatal a magyar sajtóban megjelent külföldi finanszírozási kísérlet gyanúját felvető információk alapján, közölte az MTI. A hivatal közleménye szerint konkrétan a kormányközeli Magyar Nemzet csütörtökön napvilágot látott, Magyar Péter mögött Bajnai Gordon elhíresült cége áll című cikk információi alapján indítják meg a vizsgálatot.

Azt írták, mivel felmerül a gyanúja annak, hogy ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör és kapcsolati háló, amelyik a 2022-es országgyűlési választások előtt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogatta és megpróbálta a magyar törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat, valamint több európai uniós kampányban is aktív szerepet vállalt, jelenleg ismét a magyar választásokat vette célba. A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint az érdekkör céghálójának tagjaival szemben több büntetőeljárás is folyamatban van. A vizsgálatot az ügy feltárásáért indítják, közölték még.

A hírre Magyar Péter is reagált Facebook-oldalán, mint írja, várja Lánczi Tamás, a hivatal vezetőjének hívását. „Örülök, hogy megdolgozol a pénzedért. Javaslom, hogy a Fideszt is keresd meg, akár az Állami Számvevőszék elnökével (havi 6,5 millió forint) közösen és érdeklődjetek náluk, hogy évente hány milliárd forintot költenek 2015 óta az amerikai kampányguruknál, a gyűlölet propaganda mestereinél, illetve, hogy Orbán Viktor hogyan avatkozik be magyar adófizetői milliárdokkal szinte az összes balkáni választásba, de még a franciába is. Várom a hívásodat.”

A Datadat Professional Kft. ügyvezetője, Szigetvári Viktor közleményben utasította vissza a Magyar Nemzet szrző nélküli cikkében megjelenteket. „Szemben a Magyar Nemzet ma megjelent hazug állításával, sem a Datadat Professional Kft., sem a korábbi Datadat GmbH jogutódja nem áll üzleti kapcsolatban sem Magyar Péterrel, sem pedig más, hozzá kapcsolható párttal vagy egyesülettel. Minden más ezzel ellentétes állítás hazugság. Társaságainkat a propagandasajtó nem kereste ezen téves információ közlése előtt.”

A Telex korábban arról írt, igencsak tágan lehet értelmezni, hogy kit is vizsgálhatna majd a Szuverenitásvédelmi Hivatal. A törvény szerinti feladata, hogy a „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” vizsgálja, ám az, hogy mi számít pontosan annak, az kérdéses. A „demokratikus vita, az állami társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló dezinformációs tevékenységet” a jogalkotó kénye-kedve szerint értelmezheti majd. A hivatal vezetője, Lánczi Tamás Orbán Viktor beszédírója. Orbán korábbi rádióinterjújában elismerte, a sajtó miatt van szükség az új törvényre.