Sikkasztás és költségvetési csalás miatt nyomoznak a Gál Ferenc Egyetem gyulai iskolájában

Több mint négy évvel a nyomozás kezdetét követően két személy lett gyanúsított a gyulai Göndöcs Benedek katolikus középiskolát érintő költségvetési csalás gyanúja miatt folyó eljárásban – tudta meg a 444. Az illetékes Békés megyei ügyészség megerősítette az információt, és közölték, hogy a nyomozó hatóság a két személyt három bűntett és két vétség gyanújával hallgatta ki.

A vádak között szerepel többek között jelentős értékre elkövetett sikkasztás és költségvetési csalás, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása.

A feljelentést eredetileg 2019 májusában tették, amire reagálva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának Békés Megyei Osztálya indította meg a nyomozást. Miután az ügy átkerült a vizsgálati szakaszba, és van gyanúsított, a nyomozásnak most már két éves határideje van, amely tavaly nyáron kezdődött.

Az iskola, amely a rendszerváltás idején Gyulai Népfőiskola néven jött létre, jelenleg a Gál Ferenc Egyetem egyik intézményeként működik, de korábban közvetlenül a Szeged-Csanádi Egyházmegye kezelésében állt. Ennek ellenére több kísérlet ellenére sem sikerült a 444 újságírójának kapcsolatba lépnie az egyházmegyével, sem az iskola alapító igazgatójával, Czirok Sándorral, aki több mint harminc évig vezette az intézményt, és jelenleg is a KDNP politikai életében aktív.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye több módon is kapcsolódik Gyulához, többek között a Grosics futballakadémia és a Szeged 2011 futballcsapatának működtetésén keresztül. Kiss-Rigó László megyéspüspök, aki az egyházmegyét vezeti, számos helyi kezdeményezésben vesz részt, és Gyula város díszpolgára címet is kiérdemelte 2018-ban.