Még azt is megmondanák, milyen könyvek kerüljenek a kistelepülések közösségi tereibe

Hiába nevezte Csák János kulturális és innovációs miniszter hamis állításnak a színházak és a zenekarok központosítását, az Index birtokába került végleges előterjesztés szerint valóban totális központosítás jöhet a kultúrában. A vármegyei kulturális intézményeket egy országos alá rendelnék, bevezetnék az országos ellenőrzési és minősítési rendszert, és központi kuratórium határozná meg azt is, hogy milyen könyvek kerüljenek a települések könyvtáraiba. Aki jól teljesít, a kulturális és innovációs minisztertől címet és díjat is kaphat, írja a lap.

A végleges tervezet szerint a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség, a táncszervezetek a Nemzeti Táncszínház, a könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtár, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülhetnek. Utóbbi azt jelentené, hogy a szakmai együttműködésen túl a stratégiai tervet, munka- vagy üzleti tervet, szolgáltatási tervet és a beszámolót a kijelölt központi intézménynek küldenék el jóváhagyásra a vármegyei intézmények.

A törvénytervezet szerint továbbá az intézményi vezetőválasztásnál, a pályázati eljárásoknál egységes eljárásrendet vezetnek be, ugyanakkor pályázat nélkül is lehetőség lesz vezetőt választani. Az előterjesztésben erős hangsúlyt kap a közösségek szerepe, illetve az, hogy a „kulturális alapellátáshoz” mindenkinek joga van. Mindezt azzal indokolják, hogy a közösségi és kulturális élet erősíti a helyben maradás szándékát, vagyis ez a törvény segítené a települések népességmegtartását.

Az új, készülő jogi szabályozás három törvényt kiváltva helyezi egységes rendszerbe a múzeumi, könyvtári, közművelődési, előadó-művészeti és alkotóművészeti területekre vonatkozó szabályokat, és ehhez igazodik a támogatási, a szakmai koordináló és ellenőrzési rendszer. Magában a törvényjavaslatban is kiemelt szerepet kap a közművelődés.

  • A háromezer fő alatti településeken egységes közösségi tér láthatja el a közművelődési és könyvtári, de akár a muzeális és művészeti feladatokat is,
  • az ötezer fő feletti településeken közösségi központ jön létre.

Arról, hogy az ötezer fő alatti települések közösségi tereiben milyen „minőségi értékalapú kiadványok kerülnek” a polcokra, az újonnan létrehozott Nemzeti Könyvkultúra Kuratórium döntene, amely az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti egységeként működik majd. A cél, hogy „egységes, értékelven működő települési könyvellátást” hozzanak létre, írják.

Annak érdekében, hogy a tervezett szabályozásnak a jelenlegi kormányzati ciklusban azonnali, illetve értékelhető pozitív eredményei legyenek, írják az előterjesztők, a 2025. január 1-jei hatályba lépés indokolt.

Demeter Szilárd a Telexen megjelent, erről szóló cikk után azt írta a portálnak, tudomása szerint továbbra sem került a kormány elé semmiféle tervezet, „szóval megint a nincsről kellene értelmes állításokat tennünk. Ezt lehet ugyan, a szivárványszínű repülő egyszarvúak anatómiájáról is beszélhetünk, csak nem tudjuk a tények alapján verifikálni az állításaink igazságtartalmát. Minden hídon akkor megyünk át, ha odaérünk”.