Maruzsa Zoltán szerint a pedagógusképzés lett a második legnépszerűbb a béremelés miatt

Már a „terepen is érzi” Maruzsa Zoltán a tanárok béremelésének hatását. A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a kormányhoz közeli Magyar Nemzetnek adott interjút, melyben elmondta, a pedagógus foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozók létszáma növekedésnek indult, a felsőoktatási felvételi jelentkezéseken pedig a második legnépszerűbb terület lett a pedagógusképzés a január 1-jei béremeléssel.

„Sokan nem is hitték, hogy végül annyit fognak kapni, amennyit megkaptak, olyan erősen állította nekik a szakszervezet és a dollármédia, hogy mindenki csak a minimumot kapja majd, hogy végül nagyon sokan csalódtak kellemesen” – fejtette ki álláspontját az államtitkár. Maruzsa szerint minden szakon emelkedett a jelentkezők száma, több az óvodapedagógus, a gyógypedagógus, a tanító és a tanár, beleértve a természettudományos területet is.

Mindezek után a lap rákérdezett arra, hogy miként fogadják az esetlegesen visszatérő tanárokat. Az államtitkár erre úgy reagált, „van, aki puhatolózik,

a munkáltató viszont nem feltétlenül bízik abban a munkavállalóban, aki egyszer már otthagyta tanév közben a gyerekeket.

A bizalom újraépítése időt igényel”. A kötelező óraszámok csökkentésére is rákérdeztek az államtitkárnál, aki kitérően csak annyit válaszolt, először az idén induló, új pedagógus-életpályáról szóló törvényt kell kitapasztalni. „Vizsgáljuk meg, hogyan alakul a tanulók száma, a pedagógusok létszáma, és akkor térjünk vissza erre a kérdésre!”

Az oktatásról megjelenő hírek többsége álhír és riogatás, és különösen így volt ez az új pedagógus-életpályáról szóló törvény vitájának idején Maruzsa szerint. Mint fogalmazott, „legalább száz cikk és álhír” jelent meg arról, hogy majd tömegesen alkalmazza a kormány a tankerületi átvezényléseket, ám szerinte ilyen még nem fordult elő. „Arról azonban egy sem, hogy bocsánat, tévedtünk, esetleg még hazudtunk is, de már látjuk, mégsem úgy lett.”