Ha felállva eléneklik a Himnuszt, egy évet még maradhatnak a vendégmunkások Magyarországon

Ha egy vendégmunkás felállva énekli a Himnuszt, tudja, hogyan halt ki az Árpád-ház, és megtalálja vaktérképen Világost, akkor maradhat még egy kicsit, de aztán mindenképpen mennie kell. Ez az egyik olvasata a vendégmunkás-rendelet tervezetének, amit a hvg.hu szemlézett.

A lap azt írja, a vendégmunkás-tartózkodási engedély alapesetben két évre szól, és egy alkalommal, egy évvel meghosszabbítható, a rendelettervezet szerint utóbbinak a kulturális ismereti vizsga a feltétele. Ugyanez vonatkozik a vendég-önfoglalkoztatás célú tartózkodási engedélyre és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyre is.

De mi is ez a kulturális ismereti vizsga? Példaként említik, hogy ha egy Fülöp-szigeteki munkás egy akkugyárban dolgozna hazánkban munkaerő-kölcsönzőn keresztül, és szeretne egy évet hosszabbítani, vizsgát kell tennie az alábbi témákban:

  • Magyarország helye a Kárpát-medencében, Európában és nemzetközi szervezetekben (ENSZ, Európa Tanács, NATO, Európai Unió),
  • Magyarország nemzeti jelképei és ünnepei (címer, zászló, korona, Himnusz, Szózat, nemzeti ünnepek),
  • Magyarország történetének fordulópontjai (honfoglalás, államalapítás, az Árpád-ház kihalása, török uralom, Habsburg fennhatóság, 1848–49. évi forradalom és szabadságharc, kiegyezés, első és második világháború, 1956. évi forradalom, 1990. évi rendszerváltoztatás),
  • a képzőművészet, a zene és a tudomány kiemelkedő európai és magyar képviselői,
  • az európai és a magyar irodalom meghatározó személyiségei,
  • az Alaptörvény alapvető intézményei (Országgyűlés, köztársasági elnök, kormány),
  • alapvető állampolgári jogok és kötelezettségek (szabadságjogok, gazdasági, szociális és kulturális jogok, állampolgári kötelezettségek és az állampolgári jogok védelme),
  • Európa és Magyarország a mindennapokban.

Mindez meglehetősen életszerűtlen a lap szerint, hiszen a jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a vendégmunkásoknak, hogy egzisztenciát építsenek Magyarországon, és nehezen érthető, miért kellene ismerniük a Himnuszt az itt tartózkodásuk utolsó – meghosszabbított – egy évére, miközben valószínűleg idejük legfőbb részét munkával töltik.

A hvg.hu szerint nem világos, hogy valóban komoly vizsgáról van-e szó, vagy inkább adminisztrációs nehezítésről, esetleg azért lenne, hogy a kormány elmondhassa, nem enged be akárkit és az akkugyárban is csak olyan vendégmunkás állhat a gép mellett, aki vizsgán bizonyította, hogy „tud késsel-villával enni”.

Ugyanakkor azoknak, akik valamilyen beruházás megvalósítása céljából kapnak tartózkodási engedélyt, vizsga nélkül is járhat hosszabbítás – ám a kormány azt is törvénybe írta, hogy a honos népességtől minél inkább elkülönítve kell őket elszállásolni, lehetőleg a beruházás területén. Ilyen lehet akár a szegedi BYD-gyár esetén is, ahol szintén az ipari parkon belül lesz a munkásszálló.

A rendelettervezet továbbá tartalmaz egy listát azokról az országokról is, amelyek polgárai vizsga nélkül megkaphatják a hosszabbítást. A listán szerepelnek a Balkán országai, az Egyesült Királyság, San Marino, Monaco, Ukrajna, Oroszország, Örményország és Georgia is. Nincsenek rajta azonban olyan országok, amelyektől az EU-n kívül a legtöbb működőtőke áramlik be, ilyen például Kína vagy Dél-Korea.