Budapesten a legdrágább a lakhatás a fizetésekhez képest egész Európában

Tavaly készítette el a The Economist brit hetilap az első úgynevezett Carrie Bradshaw-indexét, amellyel azt mérte, hogy a legnagyobb amerikai városokban mennyire megfizethetőek az albérletárak. Az elnevezés a Szex és New York című sorozat főhősére utal, mert a sorozat egyik legtöbbet elemzett kérdése, hogy Carrie hogyan elgedhette meg magának a szuperdrága fekvésű lakását, írja a hvg.hu szemléje.

A brit gazdasági hetilap idén elkészítette a Carrie Bradshaw-index európai változatát is, amellyel 35 nagyvárost rangsoroltak aszerint, hogy az  embereknek az adózás előtti jövedelmük maximum 30 százalékát kellene albérletre költeniük. Így számolták ki, hogy egyes városokban mekkora bérre van szükség ahhoz, hogy egy átlagos egyszobás lakást kényelmesen kivehessünk.

Azt viszont külön vizsgálták, hogy egyes városokban mennyire szálltak el a bérleti díjak az átlagfizetéshez képest. Vagyis a „Bradshaw-pontszám” 1-re adódott, ha az adott városban az átlagos jövedelemből elég 30 százalékot költeni a havi bérleti díjra egy egyszobás lakáshoz. Ha ennél nagyobb a szám, akkor drágább az ideálisnál a lakhatás, ha pedig alacsonyabb, akkor megfizethetőbb. Ez alapján a The Economist arra jutott, hogy

Budapesten a legnagyobb a különbség az emberek fizetése és az albérletárak között.

A vizsgált 35 nagyváros közül egyébként csak huszonháromra volt igaz, hogy egyes feletti „Bradshaw-pontszámot” kapott, azaz drágábbak az átlagos jövedelmekhez viszonyítva az ideálisnál drágábbak az albérletei. Az első kilenc legdrágább európai város az alábbi volt:

  1. Budapest
  2. Prága
  3. Lisszabon
  4. Zágráb
  5. Dublin
  6. London
  7. Pozsony
  8. Riga
  9. Stockholm

A régiós városok közül Szófia a 10., Bukarest a 13., Varsó a 17., míg Ljubljana a 20. helyre került. A cikk szerint a legmegfizethetőbb albérletek a németországi Bonnban találhatóak. Az összesítés külön kitér arra, hogy Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az EU országai közül 2023 nagy részében, illetve hogy a magyar fővárosban a bérleti díjak 19 százalékkal emelkedtek 2022 óta.