Nyomoznak Brüsszelben a Budapest-Belgrád vasutat építő kínai cég ellen

Az Európai Bizottság (EB) egy átfogó vizsgálatot kezdeményezett a piactorzító támogatások kapcsán a kínai CRRC Qingdao Sifang Locomotive, az állami tulajdonú CRRC Corporation leányvállalata ellene. Az anyavállalat a Budapest-Belgrád vasútvonal építésében is érdekelt, írja a Portfolio.

Az EB pénteken jelentette be, hogy a külföldi támogatásokról szóló rendelet (Foreign Subsidies Regulation) alapján megindítja első eljárását a kínai állami CRRC Corporation egyik leányvállalata ellen. Brüsszelben már sor került egy előzetes vizsgálatra, amely során megállapították, hogy az anyacégnek a kínai központi költségvetésből adott állami támogatások versenyelőnyhöz juttatták a céget.

A külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében a cégeknek be kell jelenteniük az uniós közbeszerzési pályázatokat, ha a szerződés becsült értéke meghaladja a 250 millió eurót, valamint ha a vállalat a bejelentését megelőző három éven belül minimum 4 millió euró külföldi támogatásban részesült.

A konkrét ügy a CRRC Qingdao Sifang Locomotive és a bolgár közlekedési minisztérium közötti szerződést érint, ami 20 elektromos vonatra és 15 éves karbantartásra vonatkozik és értéke értéke 610 millió euró. 

A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a kínai vállalatnak nyújtott pénzügyi támogatás nyújtott-e tisztességtelen előnyt, és ezáltal esetleg torzította-e a piacot.

A CRRC állami vállalat Magyarországon a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásában vesz részt. Az anyacégnek még egy magyar leányvállalata is volt, a CRRC Industry Investment Co., Ltd. Közvetlen Kereskedelmi Képviselete, amelyet azóta töröltek a cégjegyzékből. A társaság egy másik fiókvállalata, a CRRC Changchun gyártja majd a Magyarország és Szerbia közötti vasúti elvárásokra kialakított szerelvényeket. Egyelőre ezen cég ellen nem indult még meg az FSR szerinti eljárást, de ha a Qingdao Sifang Locomotive ügyében kedvezőtlen megállapításokra jut a Bizottság, az a figyelmet a CRRC-csoport többi vállalkozására irányíthatja.

Az vizsgálat lezárultával és annak eredményeinek függvényében

az Európai Bizottságnak jogában áll korrekciókkal, de engedélyezni az üzletet, vagy teljes egészében megakadályozni azt.

A vizsgálat összhangban van azzal, hogy az EU egyre fokozottabb gazdasági ellenőrzéseket folytat a geopolitikai helyzet miatt. Múlt hónapban átfogó tervet javasolt a gazdasági biztonság megerősítésére, ami szigorúbb ellenőrzéseket javasol a közvetlen külföldi befektetések és az export kapcsán. Margrethe Vestager, a versenyjogi biztos hangsúlyozta, hogy a kontinens nem lehet csupán a nagyobb szereplők játszótere, hanem aktívan részt kell vennie gazdasági jövőjének alakításában.