„A vessző az vessző” – a 12 millióra büntetett Lírának adott igazat fóliázásügyben a Fővárosi Törvényszék

Tizenkét millió forintra bírságolta a fogyasztóvédelmi hivatal tavaly nyáron a Líra könyváruházat amiatt, hogy nem fóliázták le a Heartstopper című ifjúsági regényeket. Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója már aznap úgy nyilatkozott, hogy jogi lépéseket akarnak tenni, néhány hónappal később pedig meg is találták a fogást az ügyön, egy hiányzó vesszőt. Csütörtökön végül sikertel zárták a pert, írja a hvg.hu.

A bírság által hivatkozott kormányrendelet szerint ugyanis az olyan, homoszexualitást megjelenítő, gyermekeknek szóló termékek, mint amilyen a Heartstopper is

a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”,

így, vessző nélkül, amivel a mondat nem a jogalkotó által kívánt jelentéssel bír, hanem azt, hogy amennyiben el van különítve a termék, akkor muszáj zárt csomagolásba tenni. Ha azonban nem különítik el, nem is kell lefóliázni. A Líra kiadó pedig nem is különítette el a könyveket.

A vessző az vessző. A magyar nyelv szabályai legalább olyan köztudottak, mint maguk a társadalom jogviszonyait szabályozó jogszabályok. Nem volt a bíróságnak kétsége, hogy mit jelent a mondat, alternatív értelmezés nem merült fel – indokolta a döntést a Fővárosi Törvényszék, mely szerint így nincs is szükség arra, hogy mérlegeljék, népszerűsíti-e a homoszexualitást a könyv, vagy csak megjeleníti azt.

Nyáry Krisztiánék ügyvédje eközben arra is hivatkozott, ha a hivatal munkatársai vették volna a fáradságot arra, hogy el is olvassák a könyvet, pontosan tudnák, hogy az nem tartalmaz propagandisztikus elemeket, csupán LMBTQ fiatalok élethelyzeteit mutatják be. „Nem vagyok orákulum, nem tudom megmondani” – válaszolt Nyáry a hvg.hu arra vonatkozó kérdésére, hogy számít-e arra, hogy az ítélet után módosítják a jogszabályt, és belekerül a vessző, de mint említette, politikai nyilatkozatok azért már voltak erről.