Orbán: A gender meg a háború fontosabb kérdés, mint a pénz

A nemzeti konzultáció azt bizonyítja, hogy továbbra is erős ország, erős nemzet vagyunk, az üzenetet pedig meg fogják hallani Brüsszelben” – mondta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint míg a magyar nemzeti összetartozás ezer, addig a nyugat-európai egy-kétszáz évre tekint vissza. Mivel nincsenek körülöttünk rokonaink, az összetartozás, az életösztönök, a mély nemzeti gondolatok Magyarországon nagyon erősek, és ezt bizonyítja a nemzeti konzultáció is, amelyet másfél milliónál több ember töltött ki, mivel úgy gondolták, hogy az ország szempontjából fontos”, véli.

Amivel Brüsszelben előhozakodnak, hogy miért nem adják ide a nekünk járó uniós pénzeket, mi a bajuk Magyarországgal, az sületlenség, az csak egy blabla. A valódi probléma a migráció, a gender, meg a háború. De ezekben a kérdésekben nem tudunk engedni – mondta Orbán, aki úgy véli, ezek fontosabb kérdések, az életnek értékesebb részei, mint a pénz.

Nincs az a pénz

Nincs az a pénz, amiért migránsokat engednénk be, és nincs az a pénz, amiért meg fogjuk engedni, hogy ellakják tőlünk az országunkat – fogalmaazott ezután a miniszterelnök, utalva ezzel arra, hogy nincs az a pénz, amiért olyan állapotokat megengednénk, amit a nyugat-európai államokban tapasztalni lehet. Példaként említette a terrorveszélyt, a bűncselekményeket, a párhuzamos társadalmakat.

Orbán Viktor szerint nincs az a pénz, amiért az LMBTQ kezére adnánk a gyermekeinket és az unokáinkat. Ez lehetetlen, a magyar családokban elgondolhatatlan, a gyerekek nevelése, különösen a szexuális nevelés, mindig a családokra és a szülőkre tartozik, ezt nem veheti el tőlük senki, az iskola meg különösen nem.

Nem tudnak bennünket pénzügyileg megzsarolni ezekben a kérdésekben, mert ezek fontosabb kérdések, mint a pénz.

A miniszterelnök a közelgő európai választások kapcsán úgy értékelt, elő kell jönni a farbával, meg kell mondani, ki mit akar. A választás ezekről a kérdésekről fog szólni, a migrációról, a családjainkról és a háborúról szerinte.

Meggyötört bennünket 2023

A tavalyi esztendő nagyon nehéz volt, de idén egy könnyebb év, egy jobb év elé nézünk, véli Orbán. Mint azt a rádióban mondta, meg kellett küzdeni a koronavírus-járvány és a háború hatásaival, az energiaárak fölrepültek az égbe, az infláció a felhőkben volt.

Meggyötört bennünket a 2023-as év, de az, hogy ezen túljutottunk, az, hogy ezt megoldottuk, egy könnyebb, egy jobb év elé nézünk. Az, hogy ezt együtt oldottuk meg, nem egyéni menekülőpályákat találtak a magyarok, ez megerősíti szerintem a képességét a magyaroknak arra, hogy egyre jobb és jobb teljesítményt nyújtsanak a világgazdasági versenyben is. Tehát emeli az ország életminőségét és sikeres nemzetté tesz bennünket – véli. Orbán szerint erre szükségünk is van, hiszen a 20. század nem éppen a magyarok sikereitől volt hangos.

Uniós pénz nélkül is válságálló

A magyar emberek 2023-ban bebizonyították, hogy a magyar gazdaság európai uniós pénzek nélkül is válságálló, a legnehezebb periódusokon is túl tud jutni – mondta az uniós pénzek témájánál.

A kormányfő szerint amikor leginkább kellett volna az uniós pénz – a koronavírus-járvány után, vagy az energiaárak növekedésének időszakában –, akkor nem jött, ennek ellenére Magyarország mind a két válságot megoldotta. Az inflációt is sikerült letörni uniós segítség nélkül 25 százalékról 6 százalék környékére, mondta, és 2024-ben a gazdasági növekedés tekintetében is szép jövő előtt állunk, európai összevetésben is az élbolyban leszünk”, véli a miniszterelnök.

Azért persze „ha pénz van, az mindig jó. De a magyar gazdaság méreteihez képest ez nem egy nagy összeg”, mondta végül az uniós pénzekről. Ez az első tanulsága, a második, hogy az uniós pénz „inkább csak gyorsít bennünket”. Erre pedig a pedagógusbéreket hozta példának. Orbán azért reménykedik, hogy a jobb fizetéssel vonzóbb lesz most már a tanári pálya, és nem csak a nőknek, hanem a férfiaknak is, hiszen „apa, anya, férfi, nő, mind a kettőre szükség van”.