A szakképzésben oktatók is megkapják a 32 százalékos béremelést a minisztérium szerint

Frissítés (13:05): A Kulturális és Innovációs Minisztérium időközben közölte, a szakképzésben oktatók számára 2023-ban két lépcsőben, összességében átlagosan 15 százalékos béremelés történt a szakképzésben oktató tanárok esetében. Az elmúlt napokban megjelent a pedagógusok bérfejlesztéséről szóló koncepció, amelynek intézkedéseit a mintegy 24 ezer szakképzésben dolgozók béremelésére vonatkozóan is végrehajtják.

Korábban írtuk:

„Gulyás Gergely állításával ellentétben a szakképzésben dolgozó oktatók nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből” – közölték a Népszava érdeklődésére a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vezetői.

A lapnak Totyik Tamás, a PSZ elnöke azt mondta, a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője úgy véli, a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés. Ennek az lehet a hatása, hogy a szakképzésben dolgozók közül többen elgondolkodnak majd a váltáson, ha a köznevelésben jobbak lesznek a fizetések.

Mindkét érdekvédő hozzátette viszont, hogy valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek, ez korábbn a sztrájkbizottsági egyeztetéseken hangzott csak el eddig. Szerintük a 32,2 százalékos béremelés jó hangzik, de korántsem lesz minden pedagógusoknak ilyen mértékű.

Egyelőre csak a gyakornok fokozatú pályakezdők lehetnek biztosak benne, hogy megkapják.

Az érdekvédők szerint akiknek a bruttó bére már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket, jó eséllyel semmilyen emelést nem fog kapni.

Totyik Tamás úgy véli, a béremelést már lehet jelentősebbnek nevezni, de a kormány ígárete ellenére a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni. Ehhez bruttó 700 ezer forint körüli átlagfizetés kellene, így idén még legalább két alkalommal lesz szükség bérkorrekcióra. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy jóval magasabb lenne a pedagógusok átlagbére ma, ha az Orbán-kormány 2014-ben nem szakítja el a pedagógusbérek számítási alapját a mindenkori minimálbér összegétől.