Novák Katalin szerint ma Magyarországon semmi nem elérhetetlen egy nő számára

„Más nőknek is inspiráció lehet, biztatást ad” – mondta a köztársasági elnök a Hír TV-nek adott karácsonyi interjúban arról, hogy mit jelent számára Magyarország első női köztársasági elnökének lenni a felelősségen túl. Novák Katalin szerint ez azt jelzi sokaknak, hogy „ma Magyarországon semmi nem elérhetetlen egy nő számára”. A szegedi származású államfő bízik benne, hogy nyitottsága a világra segít abban, hogy minél többen érezzék úgy Magyarországon, „az ő köztársasági elnökük is vagyok”.

A magyar nemzet béke- és szabadságszerető Novák szerint. „Már több mint másfél éve élünk egy pusztító háború szomszédságában, a félelemérzet a bőrünk alá ivódott” – beszélt a háború és a béke összefüggéseiről, és azt kérte, karácsonykor gondoljunk a kárpátaljai magyarokra, ugyanis „náluk bármikor kopogtathatnak, hogy elvigyék a férfiakat a frontra, a szétszakított családok a fronton lévő családtagokért aggódnak”. Novák szerint most érezni igazán, mekkora kincs a béke, és mennyire törékeny dolog, hiszen „fenyegető veszélyben van most is”. Azt a hallgatóság képzeletére bízta, hogy ki fenyeget kit, viszont az nagy segítség szerinte, ha Magyarország szoros kapcsolatot ápol Ukrajnával, szomszédaival és a „világon minden szövetségesével”.

Az interjú során egyre gyakrabban hangzottak el a béke és szeretet szavak Zavaros Eszter műsorvezetőtől is, aki kérdésként elárulta, előszeretettel követi Novák közösségi oldalát, ahol kiderült, az államfő nagyon szeret sütni, és hogyha van egy-egy szabad estéje, akkor például fantasztikus macaronokat készít, de ha jól láttam, már a mézeskalácsok is szépen sorban állnak, és azok is készen vannak, de egyébként, amikor a pápa idelátogatott áprilisban, akkor ön sajtos rudat készített neki, de nemcsak neki, hanem hajléktalanoknak is, és bencés diákoknak is. Novák elismerte, valóban nagyon szeret sütni, és elmesélte a pápai stangli történetét is, amelyet a magyarok nevében, háziasszonyként készített az idelátogató Ferenc pápának.

Arról is beszélt Novák, hogy még akkor is el kell fogadnunk a másik embert, ha nem értünk egyet azzal, amit a világról gondol. Szerinte ha képesek vagyunk a másik tiszteletére és megértésére, hogy miért tér el gyökeresen a véleménye, akkor könnyebb vitatkozni azokról a dolgokról, amelyekben nem értünk egyet.

Elmondta azt is, hogy nagyon szereti a saját készítésű ajándékokat. Nem engedek ebből, ilyenkor éjszaka gyártom őket. Szerinte az idő a legnagyobb kincs, az ajándék készítésével töltött idő pedig a megajándékozott emberrel töltött idő, ezért ezek az ajándékok értékesebbek, mint amelyeket vásárolunk.