Politico: Jöhetnek az uniós pénzek, Magyarország már tiszteletben tartja a jogállamiságot az Európai Bizottság szerint

A korrupció és a jogállamiság miatt befagyasztott 10 milliárd eurós uniós támogatás odaítéléséről dönthetnek keddi ülésükön az uniós biztosok, írja a hvg.hu a Politico nyomán. A lap szerint mindez Orbán győzelmét és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének vereségét jelentené, főleg a most futó plakátkampány miatt.

A döntés a Politico szerint több uniós vezetőnek is kínos lehet, hiszen el kell magyarázniuk a választóknak, hogy miért finanszíroznak egy olyan kormányt, amely sokszor Oroszországot támogatja az uniós vitákban. Az Európai Bizottság szerint ugyanakkor csak a szabályokat tartják be a pénzek feloldásával, hiszen

Magyarország végrehajtotta a szükséges reformokat, és most már tiszteletben tartja a jogállamiságot”.

Az uniós pénzek befagyasztása valójában sokkal hatékonyabb volt, mint amire számítottunk”, állította a Bizottság egyik tisztviselője a Politicónak. Folytathatnánk a támogatások befagyasztását, de akkor épp a jogállamiságot csorbítanánk” egy másikuk szerint. Ha a Bizottság nem ad zöld utat a pénzeknek, Magyarország perelhet, és valószínűleg meg is nyerné, hangsúlyozta egy magas rangú diplomata a lapnak, ám hozzátette, nem mindenki ért egyet ezekkel az érvekkel Brüsszelben.

A hvg.hu azt írja, a lépésre azután kerülhetett sor, hogy az Európai Bizottság szerint múlt csütörtökön a magyar kormány elküldte arra a két kérdésre a választ, amelyeket még november 1-jén tettek fel az igazságügyi reformmal kapcsolatban. Eszerint kilenc napon belül kell véglegesíteniük a csomag értékelését, ha nincs több kérdésük.

Pozitív döntés esetén Magyarország számára 10 milliárd euró felhasználására nyílik lehetőség a hétéves költségvetés összesen közel 22 milliárdos keretéből. Egyúttal a már benyújtott és az év végéig valószínűsíthetően beadandó számlák kifizetése is lehetségessé válik, melyek együttes összege mintegy 500 millió euró.

Ugyanakkor ez a lépés semmiyen módon nem érinti a más eljárások miatt zárolt, összesen körülbelül 22 milliárd eurós összeget, teszi hozzá az írás. Ezek feltétele nagyrészt a korrupció elleni hatékonyabb fellépés.