Megszavazták a szuverenitásvédelmi törvényt a Parlamentben

Megszavazták ma a Parlamentben az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvényt, mellyel akár három év börtönbüntetést is kaphatnak azok a választáson induló jelöltek, akik külföldről fogadnak el kampánytámogatást. A törvényt 141 képviselő támogatta – a Fidesz-KDNP képviselői mellett a Mi Hazánk frakciója –, és 50-en szavaztak nemmel, írja a Telex.

A törvény szerint jövő év február 1-jétől megalakul az új Szuverenitásvédelmi Hivatal, mely lényegében bárkit ellenőrizhet, aki a feltételezések szerint Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Ezzel csupán az a baj, hogy igen képlékeny, mi számít veszélyeztetésnek, és azt is tágan lehet értelmezni, hogy kit is vizsgálhatnak majd.

A törvényben leírt „demokratikus vita, az állami társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló dezinformációs tevékenységet” úgy lehet majd értelmezni, ahogy a jogalkotó kénye-kedve tartja, és pontosan ez is volt a cél vele. Civil szervezetek szerint azt akarják elérni ezzel, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat.

„Újságírók, cégek, egyházak, szakszervezetek és önkormányzatok is az új hatóság célkeresztjébe kerülhetnek.”

A Telex cikke szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét – aki mentelmi jogot is kaphat – a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi majd ki hat évre. Orbán január 1-ig tesz javaslatot az elnök személyére. A törvénnyel a választásokon induló civil szervezeteknek is tilos lesz külföldi kampánytámogatást elfogadniuk, ezzel megszüntetésüket kockáztatják.

Az önkormányzati választásokon induló szervezetek, egyesületek a kampányban a külföldi támogatások mellett belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást sem fogadhatnak el, és betiltják a névtelen adományokat is. Ezt az Állami Számvevőszék ellenőrzi, szabálysértés esetén az állami támogatás kétszeresét kell befizetni.

A büntető törvénykönyvbe bekerül, hogy bűntettet követ el, aki választáson induló jelölőszervezet tagjaként, képviselőjeként vagy felelőseként külföldi finanszírozást fogad el. Ez a módosítás után 0-tól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.