Megérkezett az első német Leopard 2A7-es harckocsi a Magyar Honvédséghez

Az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7-es – amely a NATO-nak felajánlott, de Magyarország biztonságát garantáló nehézdandár része lesz – szerdán érkezett meg Magyarországra, tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-t.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közleményben elmondta, az új harckocsival a Magyar Honvédség belép a XXI. századba. A honvédelmi miniszter továbbá elárulta, a következő napokban az új harckocsiból várhatóan megérkezik az első öt példány, amelyek a Magyar Honvédség számára készültek. Az új Leopard 2A7-ből 44 darabot rendeltek, amelyek a Magyar Honvédség tatai Klapka György egyes számú Páncélosdandárjához kerülnek majd. éppen ezért a harckocsikat hivatalosan december 14-én, Tatán adják át.

A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba, míg a teljes flottát 2025-re kapja meg a Magyar Honvédség. A Leopard 2A7-ek kategóriájukban magas sebességgel és manőverezőképességgel rendelkeznek és rendkívül megbízhatók, közölték. A szovjet eszközökről, a modernebb technikára történő áttérést az a német KNDS vállalattal való együttműködési megállapodás is segíti, melynek keretében közösen dolgozunk a gyár vezetésével a kiegészítő szolgáltatásokon, szimuláción, karbantartáson.