Táplálékkiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap indult az SZTE professzorának koordinálásával

Prof. dr. Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője szakmai koordinálásával indult az az online felület, amelyen keresztül bárki bejelentheti, ha étrend-kiegészítők alkalmazásakor feltételezett mellékhatást tapasztalt.

November 23-tól érhető el az az online felület, amelyen a fogyasztók vagy az egészségügyi szakemberek bejelenthetik, ha étrend-kiegészítők alkalmazása során feltételezett mellékhatást tapasztaltak, írja közleményében az SZTE. Az ily módon gyűjtött jelzések elemzése, tudományos értékelése elősegítheti a termékcsoport még biztonságosabbá tételét, az esetleges problémák azonosítását.

Az online bejelentő felület elindítása egy újabb fontos mérföldkő a megfelelő minőségű és biztonságos étrend-kiegészítő készítmények forgalmazásában, amely a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klinikai Gyógyszerészeti Intézete, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésében valósult meg. A projekt szakmai koordinátora prof. dr. Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője. 

„A beérkezett bejelentéseket szakemberek elemzik és azonosítják a közegészségügyi szempontból jelentős jelzéseket. A bejelentő felület a lakosság és a szakemberek részére egyaránt rendelkezésre áll, az online űrlap asztali számítógépen és mobiltelefonon egyaránt kitölthető. Az érintett termék azonosítását fényképfeltöltési lehetőség segíti” – írják. A rendszer használata teljesen anonim.

A nutrivigilancia.hu létrehozásával hazánk is csatlakozott ahhoz a néhány európai országhoz, ahol az étrend-kiegészítők mellékhatásait szisztematikusan gyűjtik és elemzik.