Jöhet a békési lítiumbányászat

A Mol az Orosháza melletti Pusztaföldvár földalatti vizeiből tervez lítiumot kitermelni, amelyet különböző iparágakban használnak majd, mint az akkumulátorgyártás, üveggyártás és a repülőgépipar – írja az Index. A cég a szénhidrogén-kitermelés során keletkező víz újrahasznosításával fogja kinyerni a lítiumot, ami állításuk szerint egy környezetkímélőbb módszer, mint a jelenlegi bányászati eljárások.

Egy próbaprojekt keretében kezdik meg a lítiumkitermelést Pusztaföldváron, ahol a helyi munkaerő között nagy számban van régi bányászcsaládok leszármazottja. A folyamatban az olajtermelés során előforduló víz felhasználása lesz a kulcs, amelyből majd a lítiumot kivonják.

A lítium kitermelésének folyamata öt lépésből áll:

  1. először a már meglévő kutakból kitermelt olajkísérő vizet választják le,
  2. majd az olajat magát,
  3. a víz ezután a lítiumleválasztó egységbe kerül,
  4. ahol a nyers lítiumot választják le a vízből,
  5. végül a vizet visszasajtolják az eredeti rétegbe.

Schubert Archibald, a Mol kutatás-termelési igazgatója azt mondta, hogy a jelenleg használt hagyományos lítiumkitermelési technológiák jelentős környezeti terhelést jelentenek, ellentétben a Mol által tervezett, környezetbarátabb megoldással. A lítium fontos szerepet játszik az energiaátmenetben, és kritikus alapanyag az akkumulátorgyártásban. Nem csak technológiai, hanem stratégiai szempontból is fontos, hiszen nem kell külföldi forrásokra támaszkodni a beszerzésében. A hazai lítiumkitermelés azonban sok kérdést vet fel, például a világpiaci árak ingadozása miatt, és a pontos mennyiségek és minőségek sem ismertek még.

A próbatermelés magas költségekkel jár, és a kiterjesztése még nagyobb beruházást igényel. A Mol a megújuló energiák felhasználását és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat is figyelembe veszi terveiben, írja a cikk. A jövőben a Mol a lítiumkitermeléshez legmegfelelőbb technológiát kívánja megtalálni a kutatás-fejlesztés keretében, hosszú távú célja pedig az évi több ezer tonnányi lítium előállítása.

„Keressük azokat az új lehetőségeket, amelyekkel olajipari tapasztalatainkat a megújuló energiát használó és alacsony szén-dioxid-kibocsátású világ javára tudjuk fordítani” – mondta Kapes Dávid, a Mol kutatás-termelés divíziójának low carbon és new energies vezetője

Forrás: Mol